Domů > Internet a Média, SEO a Ranky > Google upravil svůj algoritmus

Google upravil svůj algoritmus

GoogleZřejmě jste v médiích zaznamenali zprávu o chystané změně algoritmu vyhledávače Google týkající se upřednostňování stránek optimalizovaných pro mobilní zařízení nad těmi neoptimalizovanými. Bohužel mnoho zdrojů uvádělo nekompletní či nepravdivé informace o chystané změně a rád bych je uvedl na pravou míru.

Zhruba před 2 měsící Google upozornil majitele stránek přes Webmaster Tools o chystané změně v algoritmu svého vyhledávače. Do 21. dubna měli majitelé stránek čas upravit svoje webové prezentace a přidat „mobile-friendly“ variantu. Zda váš web splňuje všechna doporučení mobilní použitelnosti si můžete otestovat zde.

Webmasteři mají na výběr z několika možností implementace mobilní verze:

  • 1) Upravit CSS styly s použitím Media Queries pro responzivní zobrazení webu
  • 2) Dynamicky servírovat optimalizovaný obsah dle zjištěného User-agenta
  • 3) Vytvořit mobilní obsah na separované subdoméně m.domena.cz

Nejlepším řešením je první varianta, ale ne vždy je možné stávající web upravit do téty podoby. Víceméně tato varianta funguje jako ořezání stavajícího obsahu webu a uzpůsobení jednotlivých prvků stránky pro menší rozlišení obrazovky. Pokud ale používáte tabulkový layout nebo je web postavený na flash pluginu (stačí například jen menu), tak jen velice těžko dokážete naimplementovat do stávající prezentace.

Problém implementace se týká i velkých portálů s množstvým reklamy a složitých (víceméně zbytných a neefektivních) skriptů, které výkon webu v mobilních prohlížečích značně omezují a výsledný uživatelský dojem z procházení webu je velice špatný. Pro tyto weby je nejsnažší cestou 3. varianta implementace.

Všechny varianty úprav Google uznává a je možné si vybrat právě tu, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud se chcete pustit do mobilní verze webu, tak doporučuji přečíst krásně sepsaný článek na zdrojáku 6 chyb cestou do responzivního pekla. Důležité je mít na paměti, že mobilní zařízení nejsou jen mobilní telefony, ale i tablety, které mají také menší velikost obrazovky než klasická desktopová PCčka.

Moje pozorování a zkušenosti

Zatím jsem měl čas optimalizovat pouze jeden ze svých webů a splnit tak termín plánované změny v algoritmu. Upravil jsem svůj osobní web s použitím CSS Media Queries a stihl jsem nakonec na poslední chvíli a nechal web přeindexovat. Zhruba do 2 dnů se mi v mobilním vyhledávání ukázal label s informací, že je web optimalizovaný pro mobilní zařízení.

Vliv na pozici webu při hledání přes mobilní telefon to ale žádnou nemělo, respektive jsem žádnou nepostřehl. Nevím přesně jestli už ke změně algoritmu došlo či ne, ale změna se bude týkat nejspíše jen stránek s nízkým hodnocením interního (neveřejného) pageranku a vysoce konkurenčních klíčových slov – nejčastěji obecných a jednoslovných . A je to logické – když hledám v mobilu například kontakt na nějakou konkrétní osobu, tak by mi neměl překážet nekomfort neoptimalizovaného webu a měl bych v SERPu dostat stále nejrelevantnější výsledek na přední pozici. Otázkou také je, jakou má vlastně tento nový faktor váhu a do jaké míry dokáže ve skutečnosti ovlivnit SERP.

Pokud web nemáte optimalizovaný a nehodláte s tím nic udělat, ať už z jakéhokoliv důvodu, nezoufejte. V desktopovém vyhledávání by měl váš web držet současné pozice a nic se pro vás nemění. Jediný dopad to pro vás může mít na množství přístupů z chytrých telefonů.

  1. Olda
    27.04.2015 na 13:23 | #1

    Google to s přísností vyhodnocování použitelnosti v mobilech zbytečně přehání. Co se nevejde do 320px označí za špatné, kdo dnes takové rozlišení používá? Na druhou stranu se dá snadno opít rohlíkem, stačí nastavit do viewportu „user-scalable=no“ a sežere to i s navijákem. Podívej se na tenhle výsledek: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=cs&url=http%3A%2F%2Fprvky.chemicke-vypocty.cz%2F
    Ten web vůbec není pro mobily optimalizovaný a přesto je označen jako OK.

  2. 27.04.2015 na 13:30 | #2

    @Olda
    Stranka je optimalizovana. Text je dostatecne velky a posunem lze zobrazit zbytek periodicke tabulky. Zrovna v tomto pripade na tom nevidim nic spatneho a resil bych stejne 🙂 Otazkou je, jestli se neda opit jeste necim jinym 🙂

  3. Olda
    28.04.2015 na 09:58 | #3

    Tak to jsem špatně pochopil co to je „mobile friedly web“. Myslel jsem, že pokud musím vodorovně rolovat, že to je špatně. Ale chápu, že u per. tabulky to asi jinak udělat nejde.

  4. 21.05.2015 na 12:41 | #4

    Ja som ešte nezaznamenal žiadne sľubované zmeny v úprave algoritmu. Oni ale časom určite prídu. A nedávno ma zarazil jeden fakt že vyše 40% prístupov na môj web je práve z mobilných zariadení. A časom sa to bude určite ešte zvyšovať.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.