Domů > SEO a Ranky > Špatné pochopení PR článků

Špatné pochopení PR článků

WebDnes jsem zahlédl na portálu Lupa.cz zajímavý PR článek firmy IGNUM. Teď samozřejmě nemyslím obsah, ten je většinou jakási vata a vychloubání, spíše množství a formát odkazů. Z hlediska hlídání kampaně je hezké přidávat do URL parametr utm_source, ale už asi nikdo nedomyslel, že PR článek je způsob trvalého linkbuildingu, ne jen krátkodobé reklamní kampaně.

Když Google dokáže zjistit umístění daného odkazu na stránce, jestli odkazující web neleží ve stejném IP rozsahu jako cílový nebo weby nemají stejného majitele, tak pro něj nebude problém si ohlídat slovní spojení „PR článek“, „komerční sdělění“ nebo konec konců i „utm_source“ v parametru odkazu. Takové odkazy by neměly mít takovou váhu a klíčová slova v něm se moc v SERPu nepromítnou. V takovém případě jde o vyhozené peníze.

Zároveň 15 externích odkazů v jednom PR článku s opakujícími se klíčovými slovy je zbytečně moc. Zvláště Google začal před lety bojovat proti link farmám a všem podobným černobílým SEO praktikám. V tomto případě by to mělo crawlera doslova bodnout do oka. Mimochodem na to nedávno doplatila síť PR blogů BuildMyRank.com, které Google penalizoval za vědomé ovlivňování pozic ve vyhledávání.

PR článek se moc nevyvedl, ale snad se někdo zamyslí a nebudou se takto neúčelně vyhazovat peníze. Mohl z toho být dvojnásobný užitek. Minimálně je to návod pro čtenáře blogu ;).

Když si teď všechno v hlavě promítám, tak se asi opravdu pokusím udělat nějaký vlastní vyhledávač. Nemusí se brát v potaz několik set faktorů jako Google, ale mělo by postačit jen ošetřit „spamující stránky“. Až se k tomu dostanu, tak budu chytřejší.

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,
  1. 12.04.2012 na 08:42 | #1

    PR by spíš měl navodit jméno firmy a ne hulvátsky prolinkovaný článek.

  2. 12.04.2012 na 09:46 | #2

    Takže tu máme Seznam, Google, Hlodač. Co bude ten čtvrtý 😕

  3. 12.04.2012 na 12:57 | #3

    Zatim samozrejme interni s nejakym omezenym poctem dat. Na internetu bych potreboval trochu vetsi investici :/

  4. 12.04.2012 na 14:38 | #4

    Souhlasím s tebou, že tohle je šílenství. PR článek by neměl vůbec být o nějaké šílené a okaté propagaci a již vůbec ne o 15 zpětných odkazech napraných bez rozmyslu do jednoho textu. Tohle se naprosto mine účinkem. PR článek by měl být o tom, že řeší nějaký problém a to primárně bez nutnosti něco prodat. Kdyby si někdo dal tu práci a popsal virtuální servery, jejich výhody a nevýhody a poctivě a pravdivě dal lidem informaci kdy se to vyplatí a kdy ne a někde do patičky jako autora článku firma uvedla své jméno, mělo by to mnohem lepší přijetí a účinek.

  5. Mark
    12.04.2012 na 18:34 | #5

    K tomu že si google hlídá, zda odkazy nevedou ze stejné IP adresy, co když mám hosting třeba u Wedos nebo na nějakém virtualu a někdo na mě odkazuje, cizí web, tak mám holt smůlu a Google odkaz nevezme? je přece nesmysl, aby na mě odkazovaly jen weby z jiných zemí nebo jak je to myšleno. C class odkazy jsem měřil a skoro všechny C class byly od jiného poskytovatele, ale byly z ČR a byly označeny jako C class (podle majestic seo).

  6. 12.04.2012 na 21:00 | #6

    Google odkaz veme, jen nebude mit takovou vahu. Kdyz se to veme do detailu, tak podle me ma Google naindexovany rozsahy adres z RIPE a ne vsichni zadatele dostanou cely C class. Jak se lisi majitel IP adres, tak by nemel byt problem. Bohuzel uz to je vyssi divci.

  7. 13.04.2012 na 14:53 | #7

    Především ale Google bere v potaz jen první odkaz na stejnou webovou adresu, ostatní ignoruje. Divím se, že to nevědí 🙂 Tedy alespoň já mám takové informace.

  8. 23.04.2012 na 18:39 | #8

    Hehe, tak IGNUM na Lupě podruhé – „Správný domov pro váš webový projekt“. Úplně stejné chyby a duplicitní odkazy.

  9. 10.05.2018 na 10:44 | #9

    A nějaký důkaz, že otagování adres google jakýmkoliv způsobem penalizuje? Nebo je to jen domněnka?

  10. 10.05.2018 na 11:10 | #10

    @beraniste
    6 let starý článek byl podán jako domněnka, důkazy k tomu nemám. A kdo ví jak se k tomu Google staví dnes…

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.