Domů > SEO a Ranky > Alexa.com a její Alexa Rank po 25 letech končí

Alexa.com a její Alexa Rank po 25 letech končí

Alexa logoPodle vyjádření Amazonu, kterému Alexa patří, ukončí službu i zjišťování Alexa Ranku 1. května 2022 – tedy po 25 letech fungování. O této skutečnosti informuje i v upozornění na titulní stránce alexa.com. Od 11. prosince 2021 nebude možné zakládat nové účty a ty stávající zaniknou k plánovanému datu ukončení služby.

Před pětadvaceti lety jsme založili společnost Alexa Internet. Po dvou desetiletích, kdy jsme vám pomáhali najít, oslovit a získat vaše digitální publikum, jsme učinili obtížné rozhodnutí … Děkujeme vám, že jsme se stali vaším zdrojem informací pro výzkum obsahu, analýzu konkurence, sledování klíčových slov a mnoho dalšího.

Název firmy byl zvolen jako pocta Alexandrijské knihovně v ptolemaiovském Egyptě. Jednalo se o paralelu mezi největším úložištěm vědomostí ve starověkém světě a potenciálem internetu stát se podobným úložištěm vědomostí.

Klíčovou metrikou publikovanou z Alexa Internet Analytics je hodnocení Alexa Traffic Rank, také známé jako Alexa Rank. Metrika byla vytvořena k odhadu popularity webových stránek. Hodnocení se počítá z kombinace denních návštěvníků a počtu zobrazení stránek webu po dobu tří měsíců. Hodnocení Alexa Traffic Rank lze použít ke sledování trendu popularity webové stránky a ke srovnání popularity různých webových stránek.

Data byla v počátcích sbírána pomocí nainstalovaného Alexa toolbaru v prohlížeči, později z doplňku/rozšíření.

Bohužel je mi velice líto, že jeden z posledních veřejných ranků bude ukončen (jak se to stalo i s Jyxo Rankem, Google Toolbar PageRankem, Seznam S-rankem i Compete Rankem). Defakto z těch neplacených zůstávají pouze hodnocení stránek od MOZ a MajesticSEO. Ukončení se dotkne i mého projektu pagerank.jklir.net, který asi přepracuji na nějaké obsahové hodnocení webu či stránky nebo nějaké jiné smysluplnější využití. Případně se nebráním vašim nápadům :-).

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.