Domů > Internet a Média, Podnikání, Tipy a triky > Jak upozornit uživatele na odblokování reklamy

Jak upozornit uživatele na odblokování reklamy

minceJe to pár let, co jsem tu v blogu psal o počínající snaze provozovatelů webů vylepšit příjem z reklamy po masovém rozšíření blokátorů reklam v prohlížeči (AdBlock a jemu podobní). Bohužel se tento problém rozšířil do masových rozměrů a meziroční příjem z reklamy poklesl i mě. Bylo na čase zapátrat jaké mám způsoby upozornit uživatele, aby si blokování reklamy na mém webu vypli.

Zjištění, zda má uživatel zapnutý AdBlock, není jednoduchá věc – už jen proto, že se řídí pravidly definovanými uživatelem a nemusíme tuto informaci správně zjistit. Našel jsem několik způsobů, které by měly ve většině případů fungovat.

1) Divu obalujícímu obsah nastavit id=“reklama“ a AdBlock tento blok skryje i s obsahem. Uživatel pak na stránce nic nevidí a mělo by mu dojít, že je to AdBlockem a blokování vypnout. Bohužel ne všem uživatelům to dojde :-).

2) Doporučovanou metodou je přepsání proměnné načítané přes další javascriptový soubor s názvem, který je v AdBlocku v základu blokovaný – například adframe.js – viz příklad níže:

<script type="text/javascript">
  var adblock = true;
</script>
<script type="text/javascript" src="adframe.js"></script>
<script type="text/javascript">
  if(adblock) {
    //nějaká akce při zapnutém AdBlocku, například alert()
  }
</script>

3) Já jsem si napsal vlastní skript, který kontroluje zda se vytvořil iframe v dané reklamní pozici pro Sklik. U dalších provozovatelů reklamních systémů se princip může lišit, takže je to víceméně funkční příklad jen pro Sklik. V případě nevytvoření iframe se do reklamní pozice vypíše text, který by měl uživatele přinutit vypnout blokátor.

<script type="text/javascript">
  $(document).ready(function() {
    setTimeout(function() {
      $("#sklikReklama_12345, #sklikReklama_123456").each(function() {
        if($(this).length && !$(this).has('iframe').length) {
          //zviditelnime blok a pridame do nej text
          if($(this).not(":visible")) {
            $(this).attr("style", "display: block !important");
          }
          $(this).append('<strong>Prosím neblokujte tuto reklamní plochu!</strong>');
        }
      });
    }, 1000);
  });
</script>

Závěr

Všem, kteří se nevěnují a nerozumí programování, tak doporučuji metodu 2. Doufejme, že to zvedne výnos z reklamy a uživatelé si blokátory pro naše weby povypínají :-).

  1. 12.03.2018 na 09:59 | #1

    Již přes půl roku přemítám, zda-li na svůj web podobnou výzvu umístit či naopak nechat to plavat. Zda-li uživatele tímto spíše nenaštvu než že jej přiměji k odblokování reklam. A stále jsem na vážkách. Máte, vím že je to jeden den, nějaký měřitelný výstup?

  2. 12.03.2018 na 13:01 | #2

    @-OB-
    Nejdříve zítra, dám vědět. Lepší je delší časové období, přeci jen obsáhnu daleko více unikátních uživatelů. On by součástí těch skriptů mohl být nějaký ajax callback, abych měl představu o tom kolik procent uživatelů má AdBlock.

  3. 12.03.2018 na 14:07 | #3

    Díky za rady, dal jsem test i GA callbackem na jeden mainstream web s navstevnosti okolo 30k denne, tak vam sem dam info kolik procent to u total mainstreamu dela, uz ted me prekvapilo udaje z Realtimu, tolik Adblocku jsem necekal

  4. 18.03.2018 na 16:11 | #4

    tak pri pocitani Adblocku skrze GA (nemusi byt presny) nam vychazi u mainstream media pri 50.000 unikatech denne pocet Adblock uzivatelu na 9.95% – coz je pri tom danne strukture navstevniku – bezny uzivatel s mirne podstandartni znalosti it – docela rapidni mnozstvi 🙁
    aktualne clickrate na bannery pro uzivatele s Adblockem , ktere se snazime monetizovat affiliate bannery je 0.2% – neni to moc ale lepsi nez nic 😉

  5. 18.03.2018 na 16:32 | #5

    za mě… za cca týden jen mírné zlepšení (o něco více než statistická chyba). Tak snad to přece jen k něčemu bylo :-). Zajímavé je, že při podstandartní znalosti IT si jsou schopni nainstalovat AdBlock 🙂

  6. 18.03.2018 na 19:43 | #6

    no přisuzoval bych to znalejším uživatelům z rodiny 😉 hlavně sem tím měl na mysli, že to nejsou ajťáci 🙂

  7. 07.09.2018 na 15:23 | #7

    případně zajímavá možnost je pokud někdo využívá DNS od cloudflare, tak zapnout plugin, který na doméně začne robrazovat upozornění na aktivní ad block.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.