Domů > Internet a Média, Podnikání > Boj proti blokování reklamy

Boj proti blokování reklamy

minceSpolečnost Internet Info, s.r.o. zkouší na svých portálech různé způsoby boje pro zvýšení příjmů z reklamy. Po serveru Digizone, kde se před nedávnem spustil prémiový obsah za nekřesťanské peníze, upozorňují na portálu root.cz všechny uživatele blokující reklamu, ať ji zobrazují, protože je to jejich hlavní zdroj příjmů.

Přiznám se, že jsem jedním z „hříšníků“, na které vyskočila ošklivá žlutá lišta. Bohužel nemám blokováno pomocí doplňků v prohlížeči, ale v hosts, takže nemusím pochybné reklamní servery řešit v každém prohlížeči zvlášť. Zároveň ale nemohu technicky vytvořit výjimku pro tento server.

Lišta na root.cz upozorňující na blokování reklamy

Bohužel Rootem zmiňovaný a používaný reklamní systém AdOcean mi příjde jako nevhodná volba, neboť je to jeden z nejvíce rozšířených systémů u nás a kde kdo jej má zakázaný. Ideální cesta je si reklamu a inzerenty spravovat sám, ale nese to bohužel o dost vyšší náklady než je tomu nyní. Další možností je nasazení kontextové reklady od AdSense nebo Skliku, kde jsou naopak minimální náklady, ale horší příjmy. Je to začarovaný kruh.

Podle redakce serveru Root.cz blokuje reklamní sdělení 48% návštěvníků a někteří ignorují i započítávání návštěv, pak jsou statistiky serveru dosti zkreslené a s menším počtem zaznamenané návštěvnosti klesá i cena inzerce. Vysoké číslo Root přisuzuje technické zdatnosti čtenářů, nejspíše je na root.cz nejvyšší číslo ze všech portálů provozovaných Internet Info, s.r.o.. Nicméně žlutá lišta nese ovoce. Za první týden, kdy se návštěvníkům zobrazuje, klesl počet blokátorů reklam na 39,8% – což je téměř o pětinu méně. Uvidíme, jak to půjde dál.

Provozovatelé webů se budou v budoucnu muset spolehnout na to, že uživatele přesvědčí buď kvalitním obsahem nebo upozorněním/prosbou, aby reklamní sdělení zobrazovali, nebo najít nové modely financování provozu webu, například symbolické předplatné. Tak i tak je to další zajímavý pokus a zkušenost pro ostatní, kteří se tímto mohou inspirovat a sami si zkusit zvednout příjmy z internetové reklamy.

  1. 12.06.2014 na 22:02 | #1

    Kdysi jsem reklamu blokovala i já. Pak jsem ovšem začala vydávat internetové magazíny a najednou jsem vše viděla jinak. Dnes k tomu přistupuji selektivně. Pokud reklama není vlezlá, neblokuji ji. Ovšem statistiky, ty pořád. O dost se mi zrychlilo načítání stránek.

  2. 14.06.2014 na 16:15 | #2

    Já reklamu blokuji převážně z nutnosti. Ať se na mě ostatní provozovatelé webů nezlobí, ale pokud používají reklamu, která je samý flash, video nebo složité skripty apod., tak nemám na výběr. Používám starší prohlížeč a v případě, že vstoupím na takovéto stránky, tak doslova zamrzne a je až několik minut nepoužitelný.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.