Archív

Archív pro ‘HTML, CSS, JS’ Kategorie

Opera podporuje -webkit- prefix

05.06.2012 1 komentář

OperaNorský prohlížeč Opera začal podporovat konkurenční -webkit- CSS prefixy. Zakulacené rohy, stínování, gradient – to lze dnes jednoduše napsat pomocí kaskádových stylů bez nutnosti úprav webové grafiky. Novinka dělá z Opery moderní prohlížeč, který určitě přitáhne nové uživatele. Půjdou ostatní prohlížeče stejnou cestou?
Číst dále...

Categories: HTML, CSS, JS, Prohlížeče Tags: , ,

(Ne)překvapivé webové trendy

WebAktuální data z HTTP Archivu poodkrývají nové webové trendy, z mého pohledu nepřekvapivé. Data potvrzují vzrůstající trend nasazování JavaScriptových knihoven, upouštění od Flash animací a v neposlední řadě zvětšující se datová velikost fotek na webu. Také bych chtěl upozornit na responzivní design, se kterým se setkávám stále častěji.
Číst dále...

Webovky se za rok zvětšily o 25%

23.11.2011 1 komentář

WebSpolečnosti Pingdom píše na svém blogu, že se za poslední rok zvětšila velikost webových stránek o 25%. Velikost průměrné webové stránky se zvětšila z 626 kB na 784 kB. Data byla nasbírána na vzorku tisícovky webů z HTTP Archivu. Z dat také vyplývají zajímavé postřehy, zejména vzrůstající implementace JavaScriptu a přidávání dynamických prvků.
Číst dále...

Čeho by se měli HTML kodéři vyvarovat

klávesnicePomalu žačíná okurková sezóna a tak mě napadlo napsat článek o častých chybách HTML „kodérů“. Do uvozovek jsem to umístil schválně, protože většinou tuto funkci zastávají nekompetentní webmasteři nebo amatérští/sváteční kodéři. Smyslem článku je zamyslet se na tím, proč nutně musí navštěvník webu stahovat hromadu zbytečných dat.
Číst dále...

Jak nastylovat HR tag

HR, linkyPřed pár dny jsem řešil stylování <hr/> tagu. V kódu je jednodušší použít jeden krátký element, než si zbytečně zaplácávat zdroják divy. To platí dvojnásob, když máme takových elementů půlku stránky. Na internetu jsem našel pár workaroundů, ale všechny byly dělané pro nahrazení obrázkovým pozadím. Vytvořil jsem tedy svoje vlastní – jednodušší řešení.
Číst dále...