Domů > HTML, CSS, JS, Internet a Média > Webovky se za rok zvětšily o 25%

Webovky se za rok zvětšily o 25%

WebSpolečnosti Pingdom píše na svém blogu, že se za poslední rok zvětšila velikost webových stránek o 25%. Velikost průměrné webové stránky se zvětšila z 626 kB na 784 kB. Data byla nasbírána na vzorku tisícovky webů z HTTP Archivu. Z dat také vyplývají zajímavé postřehy, zejména vzrůstající implementace JavaScriptu a přidávání dynamických prvků.

Může za to nejspíše boom HTML 5 a moderních „praktik“ používajících JavaScript pro načítání obsahu bez nutnosti obnovovat stránku a různé animace při zobrazování obsahu na stránce (slidery, vysouvače nebo validátory). Jednotlivé roční rozdíly jsou vidět v přehledném grafu.

Statistika velikosti dat podle Content-type

Pokud půjde současný trend stejným tempem, tak za další rok bude mít průměrná stránka velikost 980 kB a za další 4 roky už 2,4 MB. Pokud půjde velikost webových stránek ruku v ruce s navyšující se rychlostí internetu, tak to většina uživatelů nepocítí. Problémy však mohou mít mobilní telefony a tablety s nízkou přenosovou rychlostí a pomalejším procesorem.

V HTTP Archivu je spousta zajímavých a aktuálních statistický dat, které stojí za prostudování. Mj.:

  • 17% stránek používá Google APIs
  • 48% stránek používá Flash
  • 7% stránek používá vlastní fonty (CSS3 @font-face)
  • 65% stránek má přesměrování 3xx

Kompletní statistika ukrývá například procentuální zastoupení jednotlivých formátů obrázků nebo dobu kešování stránek.

  1. 25.11.2011 na 15:06 | #1

    Ono to logicky vyplývá z inovací v oblasti připojení k internetu. Kdysi jsme se připojovali modemem o rychlosti 28 kbps, dnes už máme mnohonásobně rychlejší připojení v mobilním telefonu.

    Developeři si proto mohou dovolit využívat poutavější grafiku, kvalitnější fotografie a podobně, aniž by zatěžovali návštěvníka neúnosně dlouhou dobou stahování těchto prvků.

    Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál 🙂

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.