Domů > Internet a Média > Jak bojovat proti kradenému obsahu?

Jak bojovat proti kradenému obsahu?

CopyrightDnes jsem zjistil, že jeden nejmenovaný web zkopíroval část obsahu mých stránek. Konkrétně se jedná doslova o obšlehnutí TITLE, META description a META keywords bez ohledu na to, jestli jsou dané informace obsažené na cizí stránce. Problematický text je identický s tím na mých stránkách a může mi v budoucnu způsobit problémy v SERPu.

Začal jsem tedy zjišťovat, komu doména vůbec patří. Nedávno se doména i s obsahem prodávala na Webtrhu a podle všeho ji asi majitel nakonec neprodal, protože jsem odhalil původního vlastníka s neexistující adresou ve whois. Tak jsem, slušně řečeno, poslal informaci dále :). Už jsem dostal i odpověď, že se mail předal kompetentní osobě, která to bude dál řešit.

Jak účinně bojovat proti kradenému obsahu?

Nejjednodušším způsobem je napsat přímo majiteli stránek a upozornit ho, že zobrazuje obsah, který je pod copyrightem. Většinou to ale nikam nevede. Pokud se web nalézá na freehostingu, tak pomůže zaslat e-mail s problémem někomu kompetentnímu na podpoře. Ve všech dosavadních sporech mi vyšli během několika minut vstříc a stránku smazali nebo zablokovali.

Jenomže ceny domén jdou dolů a kde kdo dnes má svou vlastní. Google v centru nápovědy nakonec vyplivne, že takové spory se mají řešit přímo s majitelem webu nebo hostingovou firmou. Pokud se nepovede, tak je jediná cesta řešení – soudem. Přijde mi to, že Google nechce tyto problémy řešit. Uživatel se vyloženě ztrácí ve spleti prolinkování a nakonec se stejně nic nedozví. Asi více věří svým algoritmům než uživatelům.

Seznam i Bing mají pouze formuláře pro nahlášení spamu a to asi nebude to pravé místo k nahlášení ukradeného obsahu. Co s tím?

Jestli s tímto problémem máte někdo zkušenosti, napište do komentářů, byl bych velice vděčný.

http://search.seznam.cz/nahlasit-spam?type=search
  1. 29.11.2011 na 15:09 | #1

    Dříve jsem to taky řešil. U webů na freehostingu nikdy nebyl problém. Napsal jsem na podporu a bylo. Např. na blog.cz zrušili kvůli třem okopčeným článků celý blogísek během hodiny. Na webnode mi taky obratem vyšli vstříc.

    Horší to bylo u webů na vlastní doméně. Psal jsem na maila majitele (podle Whois), někdy to smáznul, ale většinou mě fakoval. Taky jsem psal na podporu hostingu, někdy to pomohlo.

    Nakonec jsem to vzdal, vyhledávače to stejně většinou ignorují a soudit se nemám čas.

  2. 29.11.2011 na 18:08 | #2

    @Homer
    Co se tyce okopirovanyho obsahu, tak nevim jestli se to tyka i tech vyse zminovanych dat. Nicmene mi dnes puvodni vlastnik dal kontakt na noveho majitele, se kterym to mam resit. Je to prasarnicka.

  3. JM
    30.11.2011 na 08:01 | #3

    no…co k tomuto dodat. jeden nejmenovaný živnostník, který si hraje na osvoboditele prodeje naší společnosti kontroluje stránky tak usilovně, že pokud já jakožto tvůrce něco vymyslím a publikuji na našich stránkách, netrvá dlouho a tento opisovač publikuje do puntíku to samé na svých stránkách….je to úsměvné, ale z takovýchto lidí, co nikdy nic vlastního nevymyslí a jen čekají a kopírují, strach nemám, umlátí se časem sám 🙂

  4. 30.11.2011 na 11:01 | #4

    Je to jen nafouknutá bublina… tvůj copyright je oficiální? Máš zaregistrovanou nějakou trademark? Odvádíš z toho projektu daně z výdělku? Okopírovaný text u malých ryb mezi malýma rybama nikdo řešit nebude a to ani soud… Neřeknu kdyby šlo třeba o novinky vs idnes…

  5. 30.11.2011 na 12:46 | #5

    Prava, i ta autorska, ma kazdy z nas.

  6. JM
    30.11.2011 na 14:00 | #6

    Tomáši: nevím, zda-li to byla odpověď na můj příspěvek, ale jen tady píši, že kopírovat dokáže každý bezmozek. Třeba mé stránky byly okopírovány v Titlu, KW a popisu…dále v popisech zboží, které si vymýšlím sám – aby byly hlavně originální. Musím se pak smát tomu, když jsou dále publikovány těmito plagiátory. To že se tady oháníš daněma z výdělku, tak tě mohu ujistit, že naše společnost daně odvádí řádně. V našem oboru malá ryba rozhodně nejsme. Pokud budou takto jako ty přemýšlet všichni tito kopírovači, tak nás tedy čeká pěkná divočina na poli originality 🙂 A propo, i malé ryby mají právo na svou originalitu….nechť se každý realizuje sám a hlavně NEKOPÍRUJE již vymyšlené 🙂

  7. 30.11.2011 na 14:17 | #7

    Kopirovat a krast umi kazdy, vytvaret hotnoty jen malokdo

  8. JM
    30.11.2011 na 14:34 | #8

    @Unreal][
    přesně tak

  9. Jindřich Radič
    05.12.2011 na 01:30 | #9

    @Unreal][
    Bohužel kopírování a loupeže jsou v dnešním morálním úpadku hodnocené kladně.

  10. 13.12.2011 na 18:50 | #10

    Je to stejné jako boj se spamem tedy „nevyžádané obchodní sdělení, pokud jedinou Vaší reakcí bude pouhé smazání zprávy, tak zřejmě budeme odklikávat hromady zpráv.
    Pokud se občas naštvete a zprávy hodíte na spamcop a české „nabídky“ na uoou.cz, tak aspoň máte lepší pocit a když se Vám po půl roce vrátí informace, že zákon byl opravdu porušen a ve správním řízení byla vyměřena pokuta. Tak si řeknu, že aspoň jeden rozesilatel je vyléčen.
    Vaše obrázky a texty,… jsou chráněny autorským zákonem. I když keywords a text v title asi těžko obhájíte jako autorské dílo, stejně tak obrázky produktů z katalogu dodavatele (i když dostat to z něj a třeba to i upravit dá pořádnou fušku). Pokud to ale bude tvůrčí banner, komponovaná fotka s nějakým prostředím nebo lidmi ale možná i ten popisující text na kterém bude vidět copywriting, zkrátka něco tvůrčího, tak pak již lze prokazovat, že takové dílo například prodáváte a jeho cenu + adekvátní příplatek (např. dvojnásobek) požadujete po pánovi co si to „vypůjčil“ a obohatil se na úkor autora.
    Stažení díla na požadované kompenzaci nemá vliv. Takže pokud máte vše zdokumentované a právníka, který je ochotný se tomu věnovat, tak lze dosáhnout požadovaného.

  11. 14.12.2011 na 14:15 | #11

    JM: Ale já to myslel na poli nekomerčního užití…. Na KW snad ani patent mít nejde, stačí je dát v jiném pořadí… Co se TITLU týče tak to asi jo no, ale záleží jestli někdo udělá ESHOP 12 – Nejlevnější zboží na netu a ESHOP 11 – Nejlevnější zboží na netu… to je tak všeobecný že snad taky nejde nic říct… OBsah samozřejmě jen u malých ryb jako fan stránky.. tak jsem to myslel.. Jasný že zkopírovat někomu eshop co se týče popisků je blbost aspoň doslovně..

  12. 03.01.2012 na 12:30 | #12

    Ktovie, možno to nakoniec porieši Google Panda, najnovšie zmeny v algoritme riešia aj tento problém, otázne je ako to bude fungovať v takých jazykoch ako je slovenčina a čeština.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.