Archív

Archív pro ‘Internet a Média’ Kategorie

Seznam ukončuje službu Lidé.cz

Lidé.czSeznam dnes na svém blogu oznámil, že 14. prosince 2020 po 23 letech provozu definitivně ukončuje službu Lidé.cz. Důvodem ukončení provozu je prý dlouhodobé neplnění finančních očekávání spojených s provozem služby i fakt, že Seznam raději svůj čas a prostředky směřuje dlouhodobě do hlavní stránky vyhledávače, reklamního systému a vlastních obsahových služeb.
Číst dále...

Categories: Internet a Média Tags: ,

Jak upozornit uživatele na odblokování reklamy

minceJe to pár let, co jsem tu v blogu psal o počínající snaze provozovatelů webů vylepšit příjem z reklamy po masovém rozšíření blokátorů reklam v prohlížeči (AdBlock a jemu podobní). Bohužel se tento problém rozšířil do masových rozměrů a meziroční příjem z reklamy poklesl i mě. Bylo na čase zapátrat jaké mám způsoby upozornit uživatele, aby si blokování reklamy na mém webu vypli.
Číst dále...

Seznam upravil svůj algoritmus

13.05.2015 1 komentář

Seznam logoSeznam na svém blogu oznámil aktualizaci svého vyhledávacího algoritmu. Dostal interní název Jalapeño podle chilli papričky a měl by (konečně) zatočit s MFA/MFM stránkami, linkfarmami, agregátory PR článků, doorway stránkami a webspamem obecně. Změna by se měla dotknout zhruba 25% fulltextového vyhledávání a první pozice by se měla změnit ve 2% případů.
Číst dále...

Google upravil svůj algoritmus

GoogleZřejmě jste v médiích zaznamenali zprávu o chystané změně algoritmu vyhledávače Google týkající se upřednostňování stránek optimalizovaných pro mobilní zařízení nad těmi neoptimalizovanými. Bohužel mnoho zdrojů uvádělo nekompletní či nepravdivé informace o chystané změně a rád bych je uvedl na pravou míru.
Číst dále...

Jak rozeslat 60 tisíc emailů

Email … a neskončit v blacklistu. Tak by měl znít celý název článku :-). Pro jednoho mého klienta jsem dostal za úkol rozeslat všem uživatelům zaregistrovaným v databázovém systému informaci o nové službě. Úkol zněl jasně, ale musel jsem vše udělat tak, aby web a jeho IP adresy nespadly do SPAM listu, odkud by se už asi nedalo vyhrabat.
Číst dále...

První zkušenost s právem na zapomnění

29.08.2014 1 komentář

GoogleDnes jsem jsem se poprvé osobně setkal s tzv. „právem na zapomnění“, které byl Google nucen zavést jako reakci na rozhodnutí evropského soudu. Vše začalo případem španělského občana, jenž se soudně domáhal smazání neaktuálních novinových článků z roku 1998 o jeho dluzích. Dluhy byly splaceny, ale informace o jeho minulosti žila dál svým životem.
Číst dále...

Boj proti blokování reklamy

minceSpolečnost Internet Info, s.r.o. zkouší na svých portálech různé způsoby boje pro zvýšení příjmů z reklamy. Po serveru Digizone, kde se před nedávnem spustil prémiový obsah za nekřesťanské peníze, upozorňují na portálu root.cz všechny uživatele blokující reklamu, ať ji zobrazují, protože je to jejich hlavní zdroj příjmů.
Číst dále...

Seznam spustil nové Lidé.cz

Lidé.czSeznam dnes spustil novou podobu jednoho ze svých nejstarších webů – server lidé.cz. Podle vyjádření Pavla Zimy, šéfa Seznamu, byly změny realizovány s připomínkami uživatelů. Podle Zimy jde o nutnou přeměnu komunitní/sociální sítě, která v konkurenci s Facebookem nepřitahovala uživatele a portál Lidé neustále ztrácel na návštěvnosti.
Číst dále...

Categories: Internet a Média Tags: ,

Blokování reklam je stále častější

mincePodle mnoha průzkumů dělaných v nedávné době se zvyšuje počet uživatelů, kteří blokují reklamy na webových stránkách. Irská společnost PageFair, která se blokováním reklamy zabývá, tvrdí, že každý čtvrtý uživatel internetu internetovou reklamu blokuje. Průměrná hodnota je závislá jak na daném prohlížeči, tak na stránkách, které uživatelé navštěvují.
Číst dále...

Google slaví 15. narozeniny… s Kolibříkem

GoogleGoogle dnes slaví 15. narozeniny. Dnes také firma oznámila, že před zhruba měsícem změnila přísně střežený vyhledávací algoritmus, na kterém je vyhledávač založen. Algoritmus „Hummingbird“ (česky kolibřík) se dotkne/dotknul údajně až 90% vyhledávacích frází. Co jsem četl jinde, tak se především upravovalo longtail vyhledávání.
Číst dále...