Domů > Internet a Média, Tipy a triky > Jak rozeslat 60 tisíc emailů

Jak rozeslat 60 tisíc emailů

Email … a neskončit v blacklistu. Tak by měl znít celý název článku :-). Pro jednoho mého klienta jsem dostal za úkol rozeslat všem uživatelům zaregistrovaným v databázovém systému informaci o nové službě. Úkol zněl jasně, ale musel jsem vše udělat tak, aby web a jeho IP adresy nespadly do SPAM listu, odkud by se už asi nedalo vyhrabat.

Na začátek, něž popíši trochu více, bych chtěl zdůraznit, že rozesíláním SPAMu se vystavujete minimálně tučné pokutě a v horším případě i blokování všech vašich „normálních“ emailů a článek je určen pouze pro ty, kteří mají souhlas svých uživatelů se zasíláním informačních zpráv.

Na internetu jsem našel pár doporučení a podle těch jsem se řídil. Popíšu i způsob, jakým jsem postupoval.

  • než žačnete s odesíláním, tak si pečlivě zkontrolujte pravopis a zobrazování v jednotlivých schránkách a aplikacích, aby struktura emailu nebyla rozhozená. S podporou HTML tagů a CSS stylů je to komplikované (proto většina firem newslettery rozesílá jako obrázkové mozaiky)
  • e-mail by měl v případě HTML verze obsahovat i textovou verzi
  • nekupujte a nepoužívejte žádné cizí databáze uživatelů. Stačí desítky kliknutí, že je zpráva nevyžádaná, a v tu ránu se všem zařazuje do SPAM složky. Přesné limity neznám.
  • vkládejte odkazy, které nepřesměrovávají. Nepoužívat zkračovače URL.
  • pokud je to možné, tak přidejte na konec emailu text, na základě kterého rozesíláte emailové zprávy (E-mail Vám byl zaslán na základě uděleného souhlasu se zasíláním newsletterů na webu XXX.XX)
  • nabídněte přímo v emailu možnost odhlásit se z odběru zpráv
  • emaily zasílejte z jednoho IP rozsahu, ideálně z jednoho serveru. Skrývání identity a rozesílání z více zdrojů je jeden z typických znaků nevyžádaných zpráv.
  • nastavte serveru správné SPF záznamy a reverzní záznamy domény/mailserveru. Pokud využíváte hosting nebo managed server, tak jsou většinou nastaveny správně.
  • ověřte si kolik na hostingu můžete denně odeslat emailů. Například u WEDOSu je denní limit 500 e-mailů. Vetší množství si lze domluvit, případně si za něj připlatit.
  • emaily odesílejte v dávkách, nikdy ne všechny naráz pokud nemáte jistotu, že emaily všem dorazí.
  • pokud rozesíláte přes PHP mail() funkci, použijte parametr -f $from_email. Doplní se do hlavičky správný Return-Path a e-maily prolezou i sofistikovanějšími antispam filtry.

K mému testu… Výše uvedená doporučení jsem splnil a tak jsem se posunul přímo k realizaci. E-mail měl plain/text podobu s jedním odkazem. Vytvořil jsem si v PHP odesílač emailů, který bral potřebná data z databáze a ten jsem spouštěl CRONem každé 2 minuty po 7 odeslaných emailech se sekundovým sleep(). Za hodinu se tak odeslalo 210 zpráv, za celý den 5040. Odeslání všech emailů mi tak trvalo téměř 12 dní. Dnes zkouška a email mi dorazil bez problémů.

Na internetu jsem našel i informace o tom, že pokud odešlete za hodinu do 500 emailů, tak nespadnou do SPAM složky, ale neriskoval jsem. Vzal jsem si raději větší rezervu, protože bych nerad řešil zablokované emaily. Drtivá většina příjemců z databáze měla seznamácké nebo Gmail schránky – zablokovat si je by byl velký problém, za který bych byl zodpovědný.

Pokud se vám do rozesílání svépomocí nechce, můžete využít mnoha firem (např. Mailchimp), které se tím živí, nicméně to nedělají zadarmo a otázkou je, jestli se Vám vyplatí. Moje praktické zkušenosti se budou určitě někomu hodit, obzvlášť teď před Vánoci. Sdílejte nebo můžete přispět do komentářů.

  1. 06.11.2014 na 10:36 | #1

    jsi šikula kamaráde… zajímavý tip… ale myslím že bych se na Tebe raděj obrátil než to řešit sám.. ale hezký

  2. 06.12.2014 na 08:32 | #2

    Jen bych doplnil – ideální je krom SPF a PTR záznamů mít i DKIM podpis. Svůj výsledek si před posíláním můžeš ověřit na http://www.mail-tester.com/

    Jen drobná kosmetická poznámka – v textu používáš slovo „email“ a „e-mail“ – doporučoval bych si to ujednotit. Správně je „e-mail“, email je barva, viz wikipedia. Ale co jsem zaslechl, snad záměna v dnešní době už tolik nevadí a z kontextu je jasné, že se nechystáš vymalovat si byt. 🙂

  3. 04.02.2015 na 14:19 | #3

    Díky za pěkný přehled. Jen upozorním na DKIM u seznamu http://seznam.seznamblog.cz/post/108069343301/seznam-cz-email-zprisnuje-svoji-antispamovou

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.