Domů > SEO a Ranky > Google Pagerank Update již pravděpodobně neproběhne

Google Pagerank Update již pravděpodobně neproběhne

Google Pagerank Update John Mueller ze švýcarské pobočky Googlu v posledním z hangoutů oznámil, že už v budoucnu pravděpodobně neproběhne žádný update Google Toolbar PageRank Update. Vyjádřil se tak na dotaz jednoho otráveného uživatele stěžující ho si na SPAM stránky kupčící s PR6 odkazy, které i přes hromadu stížností jsou stále bez postihu.

Celý hangout z 6. října 2014 najdete ve videu níže (EN). Konkrétní odpověď na otázku je zhruba od času 20:30:

Poslední Pagerank Update proběhl před 10 měsíci na začátku prosince 2013, což je už opravdu dlouhá doba. V té době řešil Google problém s „rozbitou trubkou“, kdy byl problém zřejmě s předávání hodnoty GTPR dále nebo ve špatném algoritmu.

Důležité je ovšem dodat, že je ve výroku slovo „pravděpodobně“, takže osud GTPR ještě není definitivně zpečetěný. Nehledě na to, že by kupčení s odkazy odradilo jen málo lidí. Je třeba si také uvědomit, že GTPR je veřejná hodnota Google Pageranku, ta interní by dál vesele takové odkazy brala v potaz a prodeje odkazů by fungovaly dál.

Na trhu jsou i jiné metriky pro posuzování síly jednotlivých webových stránek, například Majestic Trust a Citation Flow, u nás pak třeba S-Rank. Osobně si myslím, že s prodáváním odkazů se jen tak nepřestane a byla by škoda zrušit ještě pro mnoho lidí užitečnou službu hodnotící kvalitu webu.

  1. 08.10.2014 na 17:37 | #1

    Pokud přepočet neproběhl více jak 10 měsíců, tak vypovídací hodnota parametru „kvality webu“ ztrácí na zajímavosti a hodnověrnosti. Takže jestli teď bude zrušen nebo ne, je prakticky jedno a není co litovat.

  2. 09.10.2014 na 08:33 | #2

    Je jasné, že se googlu nelíbí prodávání odkazů, ale zrušením pageranku tomu určitě nezabrání. Osobně si jeho zrušení nepřeju, můj web, který běží pár měsíců by pak nikdy žádný pagerank nedostal, a mít 0 vypadá blbě, ačkoliv to nemá vliv na pozice a kvalitu webu.

  3. 06.12.2014 na 08:35 | #3

    Je to smutné, ale nic netrvá věčně. Jednou tu přijít muselo… A myslím, že GTPR is dead.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.