Domů > Internet a Média > Seznam ukončuje službu Lidé.cz

Seznam ukončuje službu Lidé.cz

Lidé.czSeznam dnes na svém blogu oznámil, že 14. prosince 2020 po 23 letech provozu definitivně ukončuje službu Lidé.cz. Důvodem ukončení provozu je prý dlouhodobé neplnění finančních očekávání spojených s provozem služby i fakt, že Seznam raději svůj čas a prostředky směřuje dlouhodobě do hlavní stránky vyhledávače, reklamního systému a vlastních obsahových služeb.

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem a jejich kontrola či odstraňování vyžaduje zapojení mnohačlenného týmu administrátorů,“ popisuje důvody vedoucí k uzavření služby Pavel Zima, místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz.

Od dnešního dne uživatelé uvidí na stránce Lidé.cz banner s upozorněním na blížící se ukončení provozu. Do té doby je možné požádat o stažení fotografií a osobních dat z vlastního profilu. Po uvedeném termínu už nebude možné jakákoli data stahovat, Seznam.cz je navíc nebude ani nijak zálohovat či archivovat.

Seznam podle Pavla Zimy prý uvažoval i o prodeji služby, nenašel se však vhodný kupec, se kterým by se domluvil na oboustranně akceptovatelných podmínkách transakce.

Naposledy, když jsem psal o redesignu a přeorientování Lidé.cz na seznamku, tak jsem předpovídal, že to bude poslední hřebíček do rakve celé služby, byť zmiňované nedostatky časem opravili a služba byla použitelná. Myslím si ale, že uživatelům nebude portál chybět. Daleko více lidí by si určitě přálo návrat starého pojetí služby s tematickými diskuzními místnostmi.

Lidé.cz vznikly v roce 1997 původně jako e-mailový seznam, který se v roce 2014 po posledním zásadním redesignu změnil na seznamku. Podle dat NetMonitoru navštívilo službu letos v říjnu více než 181 000 reálných uživatelů.

Categories: Internet a Média Tags: ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.