Domů > Internet a Média, Podnikání > Blokování reklam je stále častější

Blokování reklam je stále častější

mincePodle mnoha průzkumů dělaných v nedávné době se zvyšuje počet uživatelů, kteří blokují reklamy na webových stránkách. Irská společnost PageFair, která se blokováním reklamy zabývá, tvrdí, že každý čtvrtý uživatel internetu internetovou reklamu blokuje. Průměrná hodnota je závislá jak na daném prohlížeči, tak na stránkách, které uživatelé navštěvují.

Během průzkumu PageFair bylo monitorováno několik stovek webů po dobu jedenácti měsíců. Z výsledných dat vyplývá, že nejvíce blokují reklamu uživatelé Firefoxu (37%), dále Chrome (30%), IE z testů vylezlo s necelým 1%.

Zjistilo se také, že obsah webu hraje roli v počtu blokovaných prohlížečů. Čím je webová stránka pojata techničtěji, tím je větší šance, že bude uživatel reklamu blokovat. Například u herních serverů bylo zjištěno blokování reklamy ve 30% případů, zatím co na webech o cestování jen něco kolem 5%. Některé jiné průzkumy ale hovoří o skoro 50% podílu uživatelů, kteří reklamu blokují.

Uživatele vede k blokování především agresivnější a vtíravější reklama, která začíná zaplňovat větší a větší obsah webových stránek. Navíc některé reklamy obsahují i zvuk a jsou hodnoceny návštěvníky webu velice negativně, stejně jako bannery přes půlku stránky.

Blokování reklamy bortí model on-line financování webů

Trend je jenoznačný a začínají ho pociťovat jak zahraniční, tak česká média. Vydavatelství se snaží ztráty z reklamy získat z jiných zdrojů, proto se v poslední době houfně nasazuje na zpravodajské servery placený obsah. Po Digizone a dalších, o kterých jsem psal nedávno, se rozhoupalo i vydavatelství Economia, které chce příští rok zavést placený obsah na některých svých portálech.

Když pominu vydavatelství, tak na to často doplácí i malé weby a blogy, třeba jako je tento. Když už uživatelé mají nainstalovaný doplněk pro blokování reklamy, tak z 99% nerozlišují mezi špatným a dobrým webem a hází všechny reklamy do jednoho pytle. Narušuje se tak celý model on-line financování mnohých webů, které jsou v tom v podstatě nevinně. Každá koruna navíc je dobrá, byť je to z kontextové reklamy opravdu jen o korunách :).

Problém se netýká jen webů s kontextovou reklamou, ale konec konců i firem, které tyto reklamní systémy provozují – Google a Seznam. Nevím jestli si to blokovači reklam uvědomují, ale až na pár malých výjimek jsou služby od Google zdarma. Jak neomezená emailová schránka, tak i mapy, nástroje pro webmastery, sociální síť Google+ atd. Může se jednoho dne stát, že tyto služby budou zpoplatněny nebo zrušeny pro nedostatek příjmů z reklamy. To samé se může týkat i tuzemského Seznamu.

Blokujete reklamu na internetu? Jste ochotni platit za obsah a případně jakou částku (netýká se tohoto blogu :D)? Diskutovat můžete níže.

  1. 08.11.2013 na 17:27 | #1

    Reklamu neblokuju ale štve mě, je to jak SPAM, zatěžuje to prohlížeč – dlouho se načítá stránka. Štve mě to i u videí, někde to zavedli dokonce nejen na začátku videa, ale i v průběhu a na knci (PRIMA TV tuším).

  2. 13.11.2013 na 09:21 | #2

    Presne tak myslim ze prave reklamy ve videich muzou za to ze se uzivatele zacinaji cim dal vic zajimat o blokovani reklam. Jestli to tak pujde dal a pocet blokovacu bude narustat asi budu resit nejakou detekci blokovace a jakmile se reklama na strance nezobrazi udelam presmerovani na stranku: „Je nam lito ale pouzivate blokovani reklamy a web se nezobrazi….“

  3. 14.11.2013 na 19:30 | #3

    služby jako emailingy nebo sociální sítě se nezruší kvůli reklamě, mají dost peněz z prodeje dat o uživatelích.. Sám reklamu blokuji a to z toho důvodu že mě otravuje, překáží, brzdí a stejně na ni nekliknu. Jestli se zruší reklamní systémy tak je to jedině dobře. Budoucnost reklamy je v textech, pr článcích a virálech. Videa, flashe, linkfarmy, newslettery, emaily a přehnané bannery jsou škodná. za shlédnutí video reklamy před videem by se mělo platit divákům..
    Za tuhle statistiku si můžou majitelé webů sami, sám reklamu provozuji, ale tak aby nikoho neotravovala.

  4. 23.11.2013 na 17:32 | #4

    Mam nastaveny v seznamu rss kanaly co me zajima. Jakmile nekdo bezne zacne pouzivat agresivni reklamu na celou stranku a jinak mi branici v pristupu k obsahu za kterym jsem prisel, prestavam navstevovat, nebo hned mazu z rss.
    Videa na steam maji treba minutovu reklamu, ale yt jen 5 sekund. A tak se na stream temer vubec nedivam. Ne vubec, ale temer vubec. Musi me to video extremne zaujmout abych byl ochoten cekat. Kolikrat me zaujme titulek, ocekavam text, odkaz ale vede na stream s jejich pro me obtezujici dlouhou reklamou. Kliknu na backspace, nebo sipku zpet a stream si nexham ujit.

    Blokovani reklamy nepouzuvam. Cas od casu vidim reklamu co me zaujme.

    Ale vypestoval jsem si navyk vedome ignorace ageesivni reklamy. Pokud se mi nekdo nuti zpusobem, ktery mi prijde agresivni, nezkouknu to.

    S lidma, se kterymi se necitim dobre se taky snazim nebavit a vyhybat se jim. Reklamu zatim klikaci neprodavam, jen o tom nekdy uvazuji. Ale bude tu podle me platit, ze obsah je kral.

  5. 15.01.2014 na 14:23 | #5

    Já také reklamu neblokuju ale štve mě a moc

  6. 07.03.2014 na 17:45 | #6

    Jako uživatel reklamu blokuju, jako provozovatel webu blokuju uživatele co reklamu blokují 🙂
    Blokuju reklamy proto, že dost často jsou velmi vlezlé (např. Mladá Fronta apod.), klasické bannery mi nvadí. Na webu jsem nasadil jednoduchý skript, který detekuje zaplý blokátor a hodí hlášku ať si ho návštěvník vypne. Moc takových návštěvníků není (cca 3%) ale do budoucna to spíš poroste, tak proč to tam nemít už teď 🙂

  7. Poustevník
    18.06.2014 na 15:37 | #7

    Reklamu blokuji, protože mi hodně zpomaluje počítač.

  8. 05.11.2014 na 21:51 | #8

    Ono to zabíjí ty brutálně přeplácené weby s vyskakovacímí okny a podobně, když na webu máš dva boxy z adsense nebo sklik které se ještě snaží aby byla pro uživatele nabídka reklam co nejatraktivnější a prospěšná, tak to prostě nemůže nikomu vadit. A nejvíc to odnáší ty nejmenší weby….

  9. 05.11.2014 na 21:53 | #9

    Přesně tak! Bohužel to odskáčou všichni.

  10. 07.03.2015 na 22:44 | #10

    Ono to hodně závisí na cílovce. Logicky čím vzdělanější publikum v IT oblasti, tím spíše bude reklamy blokovat. Takovou studii by bylo jistě zajímavé provést v rámci České republiky. Osobně neznám nikoho, kdo by používal nějaké ad-blok rozšíření.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.