Domů > SEO a Ranky > SEOmoz zpřísnil pravidla používání API

SEOmoz zpřísnil pravidla používání API

SEOmoz.orgPřed malou chvílí mi do mailové schránky přišlo oznámení od společnosti SEOmoz, že vzhledem k růstu komunity a veliké „oblíbenosti“ jejich API jsou nuceni zpřísnit pravidla používání. Změny se dotknou všech, kdo používají jejich API v masovější formě – včetně doplňků a pluginů nainstalovaných v prohlížečích.

Ačkoliv je to jen kosmetická úprava, tak má vliv na celou škálu utilitek, včetně těch mých. Nejvíce se API používá k získání informací o počtu zpětných odkazů v Open Site Exploreru nebo ke zjištění hodnoty mozRanku. Konkrétně se jedná o změny:

  • SEOmoz Free API: 1 požadavek během 10 sekund
  • SEOmoz Site Intelligence API: 1 požadavek každé 2 sekundy

Pokud bude limit překročen, tak se v HTTP hlavičce vrátí chyba 503 a zároveň parametr Retry-After s počtem sekund do dalšího úspěšného požadavku. Další omezení se týká batch-size limitu, kde lze maximálně poslat 10 URL adres pro všechna zjištění URL metrik. V případě překročení tohoto limitu vrací server odpověď HTTP 400.

Koukal jsem na variantu Site Intelligence API a v dostupných materiálech píší cenu „pouhých 500 dolarů měsíčně“. Zřejmě se snaží vyhnout přetěžování serverů a vydělat nějaký další peníz do podnikové kasy. Tolik snad nikdo nezaplatí.

Nová pravidla začnou platit od pátku 16.12.2011.

UPDATE 17.12.: Tak nakonec se nova pravidla odkládají na 3. ledna 2012. Údajně nejde o peníze, vlastní 160 dedikovaných serverů.

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.