Domů > HTML, CSS, JS, Prohlížeče > Opera podporuje -webkit- prefix

Opera podporuje -webkit- prefix

OperaNorský prohlížeč Opera začal podporovat konkurenční -webkit- CSS prefixy. Zakulacené rohy, stínování, gradient – to lze dnes jednoduše napsat pomocí kaskádových stylů bez nutnosti úprav webové grafiky. Novinka dělá z Opery moderní prohlížeč, který určitě přitáhne nové uživatele. Půjdou ostatní prohlížeče stejnou cestou?

V dnešní době každý moderní prohlížeč podporuje vlastní vendor prefix u vlastnosti, která ještě není dostatečně odzkoušená, případně není pevně deklarovaná pravidly. Mezi ty nejznámější patří (-moz-, -webkit-, -khtml-, -ms-, nebo -o-). Po standardizaci vlastnosti bude fungovat v prohlížeči i bez prefixu. Většinou oba styly fungují zároveň, aby se zamezilo špatnému vykreslování starých stránek.

Problém nastává v případech, kdy prohlížeč nasadí nový CSS styl s vlastním prefixem, a ten není dostatečně podporován tvůrci stránek. Než se vlastnost dostane pod kůži vývojářům a do nějakých vzdělávacích materiálů, uběhne spousta času. Nově nasazený CSS styl se tak prakticky nemá kde zobrazovat. Proto se Opera rozhodla experimentálně použít už zaběhnutý a hojně používaný -webkit- prefix a zobrazit tak novinky i na stránkách, které jsou starší. Mezi vývojáři se zřejmě -o- prefix neuchytil nebo ještě nedostal. Já osobně jsem CSS3 v Opeře nikdy neřešil – buď chodí nebo ne.

blah {
-webkit-foo : bar;
-moz-foo : bar;
-ms-foo : bar;
-o-foo : bar;
foo : bar;
}

Abych se v tom moc nezamotal… Stále je podporován „operovský“ -o- prefix, takže kdyby byl případný problém se zobrazením stylu v Opeře, tak je možnost nastavit vlastnost tak, aby v Opeře nenadělala paseku. Mnohdy je hodně složité se zorintovat ve spleti vlastností, jak dokazuje šikovná tabulka – není to vtip :)… Nemluvě o rozdílném vykreslování stránek v různých prohlížečích.

Navíc se šušká, že ostatní prohlížeče mají v plánu jít stejnou cestou jako Opera. Povede to podle mě k daleko rychlejší standardizaci vlastností a navíc bude internet zase o něco hezčí a jednodušší. Bližší informace o novince naleznete na blogu Opery.

Categories: HTML, CSS, JS, Prohlížeče Tags: , ,
  1. 05.06.2012 na 06:22 | #1

    To je hezké, škoda jenom, že Opera je okrajový prohlížeč. U všech webů, o které se starám, činí její podíl necelých 5%.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.