Domů > Internet a Média, Tipy a triky > Lite verze meteoradaru CHMI/CHMU

Lite verze meteoradaru CHMI/CHMU

CHMI/CHMU radarJe to skoro rok, co jsem psal článek o špatných kodérech a kódu obecně. Mnohdy jsou stránky napsány dost lajdácky a řídí se heslem – hlavně, že to funguje. Meteoradar ČHMÚ (konec konců i zbytek webu) je jedním z příkladů, jak by neměly vypadat webové stránky v 21. století. Vytvořil jsem proto svůj optimalizovaný klon meteoradaru pro mé skromné účely.

Předem bych chtěl podotknout, že webová aplikace je celkem dost ořezaná, nicméně stále vykonává stejnou funkci. Jelikož se na meteoradar koukám poměrně dost často, tak se mi obětovaný čas vrátí. A hlavně se chci podělit s ostatními, které trápí stejný problém. Český hydrometeorologický ústav by mohl nabrat nového pracovníka :).

Klasická verze meteoradaru CHMI si během prvního načtení stáhne něco okolo 640 kB, což je celkem velká nálož pro FUP u mobilních tarifů. Moje aplikace při prvním načtení stáhne „pouze“ 150 kB, což je 4x méně. Znamená to, že při konstatní rychlosti připojení se informace zobrazí 4x rychleji. Dokázal jsem hlavně srazit velikost radarových mapek o zhruba 12 kB tím, že jsem je oříznul a zobrazuji je ve formátu GIF.

Odlehčená verze umí zobrazovat 1-24 snímků pomocí GET parametru max, defaultně je nastaveno 5 snímků. Lze zobrazit/skrýt navigační kříž, k dispozici jsou přednastavená okresní města. Na požádání mohu přidat nějaká další. Zvolené souřadnice navigačního kříže se ukládají do cookies s platností 20 dní a zobrazí se tak při příští návštěvě. Více toho aplikace neumí :). Lite verze je lite verze a pro běžné používání bohatě stačí.

Aplikaci naleznete na adrese http://www.jklir.net/meteorad/. Připomínky jsou vítány.

  1. 14.06.2012 na 08:54 | #1

    Nevím jestli to je dorubriky připomínky, nebo spíš náměty:
    * dal bych to na nějakou kratší a zapamatovatelnou adresu
    * možnost servírovat i menží rozlišení obrázku
    * možnost servírovat animaci bez dalších funkcí (rychlé, jasné, přehledné)
    * obrázek pozadí bych volil JPG – sice se obvykle načte jen jednou, pak už není potřeba, ale má to naprosto zbytečně 2x větší velikost

    V mobilu na to obvykle koukám skr program, na PC se mi to ale určitě bude hodit, dík 🙂

  2. 14.06.2012 na 11:09 | #2

    Co se tyce pripominek, tak za ne dekuji. Pozadi a veskery formaty jsem samozrejme volil tak, aby mely co nejmensi velikost a kde je to mozne, tak je pouzito kesovani. Ostatni body zvazuju, jestli bude vetsi zajem 🙂

  3. 15.06.2012 na 07:58 | #3

    „veskery formaty jsem samozrejme volil tak, aby mely co nejmensi velikost“
    To je pravda jen u snimku srazek, u pozadi je ten gif dost velky – 133kB – zkus ho ulozit v JPG (staci na to i malovani MS Win) a bude mit velikost cca 75kB pri 75% kvalite JPG – rozdil od GIFu k nerozeznani a uspora znatelna 🙂

    Aktualne je velikost cele stranky 200kB, takze uspora na celou stranku je cca 30% coz neni malo.

  4. 15.06.2012 na 12:00 | #4

    Ono to je taky o zachovani barev. JPG jsem zkousel, ale nic moc.

  5. 15.06.2012 na 13:38 | #5

    Tak si mel pravdu, Stahnul jsem na 54% a pozadi ma 89,6kB. Vic uz bych nezmensoval, na fotce by to bylo znat. Barvy jsou vice mene stejne. Uspora tak cini dalsich 30kB.

  6. 16.06.2012 na 22:59 | #6

    Zajimave, ja to dal na 75%, dalo to 75kB a rozdil znat nebyl (mozna jiny algoritmus) – pri vyssi kompresi uz ano. Tak hlavne ze to neco zase usetrilo 😉

  7. 23.06.2012 na 09:08 | #7

    K převodům formátu obrázků: Je dobré nejdřív kouknout, zda se nejedná o indexované barvy. Ty když se převedou do JPG, tak to pak většinou nevypadá dobře. Chce to před převodem do JPG převést indexované barvy na neindexované RGB. Podle stupně komprese JPG pak vznikají kolem hran artefakty.

    Modré odkazy na tmavošedém pozadí jsou při nižším úhlu pohledu na monitor nečitelné.

    Těším se na novou rosničku 🙂

  8. Ramon
    28.12.2016 na 14:13 | #8

    Super „appka“. Používám už delší dobu, ale po přeinstalaci jsem sháněl link a narazil na tenhle článek. Používám hlavně v přírodě, kde jde špíše o rychlost než o ušetřená data! Díky.

  9. Suman
    15.05.2017 na 18:17 | #9

    Cool, díky 🙂

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.