Domů > SEO a Ranky > Strašák jménem negativní SEO

Strašák jménem negativní SEO

SEO radarPoslední dobou se rozvířila voda okolo negativní SEO optimalizace. Klienti se mě na ní často ptají a tak bych dnešní článek pojal spíše ve spekulativní rovině, protože se nemám pořádně o co opřít. Proběhla například jedna případová studie, ale trochu jiným způsobem, než bych si přál. Má cenu se obávat masivního útoku ze strany konkurence?

Pod pojmem „negativní SEO“ si představte SEO praktiky, které mají za cíl poškodit nějaký web ve vyhledávači. Konkrétně sesazení z předních příček v SERPu, snižení indexace webu nebo narušení odkazového profilu. Nejčastěji hovoříme o masivním linkbuildingu na stránkách s mizerným obsahem, typicky s identickým anchor textem.

Další možností je hacknutí vašich stránek a podstrkávání spamu a všelijakého bordelu (viry, malware atd.), což časem povede určitě k úplnému vymazání stránek z fulltextu. Tuto možnost ale v článku vynechám – je málo pravděpodobná.

Proč se negativní SEO optimalizace všichni obávají?

1) Web by teoreticky mohl poškodit kdokoliv = nemajitel/nesprávce webu. Takový útok by byl jen otázkou peněz a věnovaného času. Díky anonymitě internetu by byl takový záškodník neodhalitelný.

2) V Google nemůžeme „špatné“ odkazy nahlásit, případně se jich zříci úplně. Formulář či utilitka ve Webmaster tools chybí a tak neexistuje žádný způsob jak proti těmto praktikám bojovat. Google již službu spustil – viz http://blog.jklir.net/nova-utilitka-pro-smazani-spatnych-odkazu-20121018.html

3) Útok na jednu stránku, která může dělat vrásky například konkurenci. Taková stránka by byla k nenalezení a konkurence by se více zviditelnila.

Na druhou stranu se můžeme problémům částečně vyvarovat. Důležité je:

  • mít čistý štít. To znamená žádné prohřešky z minulosti.
  • nezávislost. Ne všichni návštěvníci musí přicházet z internetových vyhledávačů. Nabízí se například off-line kampaň nebo porozdávat vizitky. Spokojený zákazník se vrací.
  • nepřeoptimalizovaný obsah. Dělat obsah není jen o klíčových slovech a nesmyslných frázích, je to také o informacích, které uživatelé hledají. Google už delší dobu bojuje proti link farmám a MFA webům.
  • rozložený odkazovací profil. Aneb ne všechny odkazy z kvalitních webů musí linkovat na homepage. Pokud bude značka vašeho webu silná (silné odkazy z minulosti), tak s ní jen tak něco nezatřese.

Osobně si myslím, že jsou obavy přehnané. Vím, že konkureční boj nezná hranic, ale možné poškození webu by stálo nemalé finanční náklady a hlavně spoustu času. Větší portály mají diverzifikovaný odkazový profil a tak by k útoku bylo potřeba několikanásobně větší úsilí.

Google podle mě stejně takové odkazy označí za balast a nebude je jen zkrátka započítávat do hodnocení. Takhle to fungovalo do teď a žádný problém s tím nikdy nebyl. Důležitý je podle mě algoritmus, který rozpozná kvalitu odkazu, ne hledání hříšníků a černokněžníků. Nikdo nikdy neovlivní, kdo si kam dá cizí odkaz. Zkoušet to přesto raději nebudu :).

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,
  1. 24.06.2012 na 07:03 | #1

    Jedna bába povídala. Většinou si to majitelé stránek dělají sami a ani o tom neví.

  2. 24.06.2012 na 10:42 | #2

    „2) V Google nemůžeme „špatné“ odkazy nahlásit, případně se jich zříci úplně. Formulář či utilitka ve Webmaster tools chybí a tak neexistuje žádný způsob jak proti těmto praktikám bojovat.“

    Na jednom zahraničním autoritativním webu jsem četl, že Google připustil vytváření formuláře / scriptu pro nahlášení špatných odkazů vedoucích nevědomě na naše stránky. Což je i logické, takže asi co nevidět tu nějaký podobný nástroj máme.

  3. 24.06.2012 na 23:50 | #3

    Těžko říct, ja bych na to moc nespoléhal. Svět spěje k automatizaci… Například mít na diskuzních fórech odkaz v patičce je dneska bězné a osobně bych na tom neviděl nic špatného.

  4. 09.07.2012 na 00:12 | #4

    Ja mam pocit, ze Google si zacina robit co chce a my s tym nemozeme nic urobit, pretoze nemame na vyber.. Viem, ze u vas v Cechach celkom ide Seznam, ale na nasom trhu je Zoznam uplna lamovina, ktoru pouziva mozno 1 promile uzivatelov.

    Je smutne, ze sa najdu svine, ktore namiesto toho, aby zlepsovali reputaciu svojho webu doslova kurvia ine weby.. Zatial som sa s tym nestretol, pretoze sa nepohybujem v extra konkurencom odvetvi, no dufam, ze sa s tym ani nestretnem. Koniec-koncov, nie je tazke zistit, kto to ma na starosti, staci si mrknut SERP a hned je vsetko jasne.

    Viem, ze aj ja by som sa tymito praktikami mohol dostat vyssie, no bohuzial nie som zakerna svina a radsej si vyslapem cesticku obchadzkou. Ako som povedal – konkurencia by aj tak velmi rychlo zistila, kto to zapricinil a odpalili by aj mna.

  5. 26.08.2012 na 21:05 | #5

    Ono se to tak trochu vrací na začátek – poskytovat zákazníkům špičkové služby a rozumně o nich informovat. „Negativní SEO“ může budit ze sna „SEO specialisty“, kteří nemají čisté svědomí.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.