Domů > HTML, CSS, JS, Internet a Média > (Ne)překvapivé webové trendy

(Ne)překvapivé webové trendy

WebAktuální data z HTTP Archivu poodkrývají nové webové trendy, z mého pohledu nepřekvapivé. Data potvrzují vzrůstající trend nasazování JavaScriptových knihoven, upouštění od Flash animací a v neposlední řadě zvětšující se datová velikost fotek na webu. Také bych chtěl upozornit na responzivní design, se kterým se setkávám stále častěji.

Stále více webů upřednostňuje JavaScript před Flash technologií z důvodu zobrazení na všech typech zařízení. Možná také proto, že požadované efekty docílí s mnoha JS knihovnami, skripty se jednoduše upravují a hlavně jsou jednou ze součástí obsahu, takže jej v mnoha případech crawlovací boti přečtou a zaindexují.

HTTParchive JavaScript graf

HTTParchive Flash graf

Zvětšuje se i datová velikost přenesených obrázků. Zákaznící chtějí pro své weby náročnější grafické designy a není výjimkou i obrázek na pozadí ve vysoké kvalitě.

HTTParchive Image graf

Dalším nepřekvapivým trendem je tzv. Responzivní design. Jde o přizpůsobení jednotlivých bloků webu (hlavička, obsah, sidebar atd.) pro jednotlivá přenosná zařízení, která nosíme s sebou. Mobilní internet nebo tablet má dnes stále více lidí a tak je logický krok naportovat stránky pro jednotlivá rozlišení obrazovek.

Několik let se komunita vývojářů snaží oprostit od rozlišení 800×600 pixelů a nakonec se jako „inovace“ objeví zařízení s ještě menším rozlišením. Měl jsem tu možnost hrát si s několika zařízeními a pomocí Media Queries jsem nakonec webovou aplikaci optimalizoval pro maximální šířku displeje 768 px, 480px a 320 px. Otázkou zůstává, jestli se úpravy malého webu vůbec vyplatí.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.