Domů > Podnikání > Nový trend: podčlánková reklama

Nový trend: podčlánková reklama

minceUž jsem napsal několik článků o možnostech monetizování blogů a obsahu obecně a vypadá to, že se objevil nový trend – podčlánková reklama. Už na několika blozích je nasazený WordPress plugin s možností zakoupit reklamní pozice přes elektronickou peněženku PayPal. Bohužel zatím nemá podčlánková reklama tak očirvoucí výsledky, nicméně jsme v začátcích.

Podčlánková reklama je vlastně box umístěný pod článkem, ve kterém se zobrazuje textová reklama s odkazem. Nákup pozic je plně automatizovaný a využívá platební bránu PayPalu. Majitel blogu tak nemá žádné starosti a píše nový obsah, kterým může nalákat další inzerenty. Otec myšlenky byl Petr Jeník na svém blogu owww.cz. Kdo by měl zájem vyzkoušet, tak lze zdarma stáhnout WordPress plugin EasyAd od Jana Palusky.

Zatím je inzerentů málo, možná kvůli ceně za pozici. Nutno dodat, že je to cena jednorázová, tudíž je to odkaz vydrží navěky. V tom případě je už na místě o takové dlouhodobé reklamě na nestárnoucím článku popřemýšlet.

Nebudou weby vyhledávačem penalizovány?

Těžko říct. Osobně si myslím, že to nějaký postih (byť malý) bude znamenat. Vyhledávačům se nelíbí uměle vytvářené netematické odkazy, čemu by se šlo vyhnout tím, že inzerenti budou natolik slušní a budou přidávat odkazy k tématu. Ke všemu jak je už dobře známo, tak Google si dokáže projet celý web a zjistit, kde je obsah, kde patička a sidebar a podle toho přiřazovat podíl ranku jednotlivým odkazům. Pokud nebude nějakým způsobem ošetřen div s odkazy, tak by odkazy v něm mohl vyhledávač brát za podřadné a spočitat jim menší rank, což u PR článků prakticky nedokáže zjistit.

Drago v komentářích na svém blogu 404m.com má jiný názor – „Předpokládám, že Seznamu ani Google nebude vadit reklama, která přispívá na provoz blogu. Navíc to by museli popenalizovat všechny blogy kde jsou follow odkazy„. Všechna diskuze stejnak asi skončí na tom, jestli se jedná o prodej reklamy nebo prodej odkazů, který je ze strany Googlu penalizován.

Myslím si, že podčlánková reklama má šanci se uchytit. Vše záleží na tom, jestli se myšlenka rozšíří a bude se taková reklama brát za standart a najde si své inzerenty. A konec konců také záleží na tom, jak se k této formě monetizace postaví vyhledávače.

Categories: Podnikání Tags: ,
  1. 01.09.2012 na 22:12 | #1

    Souhlasím tím, že pokud to bude tématický odkaz, Google nehne ani brvou. Otázkou ale je, jestli se tato myšlenka rozšíří mezi více (různě tématických) blogů. 🙂

  2. 01.09.2012 na 22:39 | #2

    Podčlánková reklama je úplná novinka, takže až čas ukáže, jak na tom vlastně je. Jestli to třeba není jen módní vlna a jestli to nezmizí tak rychle, jako se to objevila. Neřekl bych, že se to rozšíří nějak extrémně – spíše to zůstane jen privilegium těch často čtených a navštěvovaných…

    Některým blogům může být google třeba i ukradený a hlavní zdroj návštěv představují sociální sítě. Ale opět platí, že vše je individuální.

  3. 01.09.2012 na 23:28 | #3

    Dokud se s tím nezačne nějak masivněji spamovat, nebude k tomu ani jeden z vyhledávačů nějak zvlášť přistupovat. V podstatě se ze strany vyhledávače odkaz neliší od toho o pár řádků níže u komentářů, které může přidat kdokoliv na cokoliv zadarmo a často jsou i follow.

  4. 01.09.2012 na 23:37 | #4

    Ad Socialní sítě) Ideální je, kdyby návštěvníci chodili z obou/více zdrojů – už jenom pro inzerenty. Ze sociálních sítí ranky nezískáš.
    Ad Komentáře) Google bude mít dobře přečtené WordPress šablony a věřím tomu, že si pořádek udělá.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.