Domů > Podnikání > Problémy donátorství v českých zemích

Problémy donátorství v českých zemích

minceJiž několik let se pokouším sehnat nějaké sponzorské dary, ale marně. Za zhruba 3 roky, co odkazuji na PayPal účet, mi přišly jen 2 dary v hodnotě 300 Kč – navíc od jednoho a toho samého člověka. Postupem času začínám chápat, že problémem bude nejspíše mentalita Čechů, tedy získat vše zadarmo nebo co nejlevněji. Jediné východisko jsou tedy reklamní plochy.

Sám z toho nejsem moc nadšený, protože reklamu také nemám moc v lásce, ale pár stovek na hosting se vždycky hodí. V Česku to asi jinak nejde. Stačí se ale podívat na velké informační portály jako je tn.cz nebo živě.cz a je vám z reklam na zvracení. Hlavně vše s mírou.

Nedávno jsem měl pěkný telefonát s Jindrou Radičem, který pracuje v Londýně, a potvrdil mi, že je chovaní lidí stát od státu uplně jiné. Jsme oba toho názoru, že by se měli šikovní lidi nějak podporovat, zvláště když nabízí svůj obsah nebo projekty pod svobodnými licencemi. Takový freelancer by z darovaných peněz mohl například rozjet rychlejší server nebo dostat chuť udělat další zajímavé projekty pod svobodnou licencí.

V zahraničí je spousta projektů doslova závislých na finančních podporách, například pravidelné sbírky Wikipedie a vždy vyberou stanovenou částku na provoz. Proč to tedy takto nefunguje v českých zemích? Nebo je problém spíše v malém trhu?

Nemyslím si, že by potencionální sponzoři neměli peníze, ani že bych měl nějaký špatný obsah a projekty. Možná za to také může obsah psaný v češtině – promiňte, že jsem patriot. Za vším bude téměř s jistotou zmiňovaná česká mentalita a postkomunistické myšlění. Češi zkrátka nejsou ochotni platit za obsah ani přispívat neziskovým projektům.

  1. 24.10.2011 na 09:10 | #1

    Čechy zajímá pouze obsah zdarma. Pokud je placený, tak se ho pokusíme ukradnout. Jinak to u nás nefunguje a bojím se, že ani nikdy fungovat nebude.

  2. 24.10.2011 na 09:48 | #2

    Mno mentalita…tak buď to prodávej anebo dávej zdarma. DONATE button u nás nemá šanci. Já žádný neziskovky absolutně neuznávám. Platí se z toho zejména luxus pro pár lidí, co si z toho udělali dojnou krávu. Všechny tady ty DMS a den boje proti rakovině a…Toto všechno by měl cvaknout stát. Stát mě drhne na daních a sociálním jako krávu a já mám platit ještě sponorství? To není o tom, že jsem nějakej buran sobec, ale prostě toto už je jaksi „v ceně, kterou krvavě platím“. Takže, když uvidím pouličního umělce, jak hraje na harmoniku, tak mu hodím 50 Kč do klobouku a poslechnu 3 písničky. Když uvidím v televizi nějakej pořad a pod tím DMS, tak v žádném případě ani korunu. Více jak polovina peněz by se na ten účel nedostala. kdežto ta 50 Kč v klobouku jsou stoprocentně vynaložený prachy.

  3. 24.10.2011 na 10:04 | #3

    Jestli sis všimnul, tak jsem těsně před zveřejněním tohoto článku napsala do zpráv na tvůj výborný měřič ranků http://pagerank.jklir.net/, který určitě využívají mraky lidí toto:

    „Když se dívám na 12ku u +1 na této stránce… To tady nikdo nemá účet u Googlu? Nebo neumíte klikat? Nebo se vám to tu nelíbí? Sabotujete snahy Google? Jiný elementární či ekumenický problém?“

    Lidé u nás nechtějí dát ani to jedno blbé kliknutí za bezplatné využívání nějaké skvělé služby, což potvrzují ony statistiky +1, twitter a facebookového tlačítka na uvedené stránce. Za dobré články a bezplatné online služby se dá odměňovat také využitím PPC reklamy umístěné kolem nich. Co vede lidi k tomu, aby si raději URL z reklamy naťukali do adresního řádku?

    Moje rada: Hledej takové formy reklamy, které jsou nezávislé na závisti.

  4. 24.10.2011 na 15:00 | #4

    DMS jsou forma mecenastvi, spise se tu bavime o dobrovolnem daru za informace/sluzbu/vyreseni problemu/jinem uzitecnem obsahu ci sluzbe. Ke klikani (at uz kamkoliv) nemuzu prece nabadat. Porusim tim pravidla PPC systemu a nebudu mit z toho takovou radost.
    Jsem moc rad, ze se najde alespon nekdo, kdo oceni mou praci a snahy. Tim spise, kdyz moje sluzby vyuziva spousta lidi. Bohuzel vetsina lidi jen pouzije a dal se nestara.
    Pristi rok planuji nejake placene internetove projekty, abych se bez vetsich starosti o budoucnost mohl venovat konickum a pomahat dalsim lidem.

  5. 24.10.2011 na 16:08 | #5

    #4 Jasně, proto nabádám za tebe 😉

    Zkouším na internetu kdeco, i když DMS, to mě ještě nenapadlo. Asi proto, že jsem v tomto směru nakloněna komentáři #2 od Petra.
    Kdybych ale skoro denně neobíhala zákazníky, tak jen webem tři hladové krky neuživím. Většinu objednávek v e-shopech mám od lidí, kterým jsem zboží předtím osobně ukázala a nechala jim vizitku, kde si to mají objednat, když už se nerozhoupali ihned.

    Co se týká placených internetových projektů, to se zase zamysli nad komentářem #1 od Homera. Ne že bych byla skeptik, ale…

  6. 24.10.2011 na 17:11 | #6

    „Za vším bude téměř s jistotou zmiňovaná česká mentalita a postkomunistické myšlění. Češi zkrátka nejsou ochotni platit za obsah ani přispívat neziskovým projektům.“ S tímto tvrzením nemohu souhlasit. V minulosti sehnat peníze pro různé projekty ve formě darů bylo mnohem snadnější než dnes. Kdyby tato mentalita nic nedarovat a vše chtít zdarma byla dána kamunistickým myšlením, pak by tomu muselo býto právě naopak.

    To, že typický čecháček chce vše zdarma, a nebo to rovnou šlohne, je dána dobou po komouších, dobou klientelistického kapitalismu. Stačí se podívat na současné reklamy – vše zdarma, zdarma a zdarma. Nebo alespoň tři za cenu jedné… Svádět jakékoliv nešvary na dobu před 20lety je zcestné, to dnešní tupost je dána jen a jen dnešní dobou.

  7. 24.10.2011 na 20:43 | #7

    @-OB- Češi na slovo zdarma slyší. Význam tohoto slova je u nás úplně jiný. Co jsi představit pod slovem zdarma? Vetšinou to neznamená 0 Kč, jak by si každý myslel, ale zavazujeme k něčemu co vlastně ani nechceme a postupem času za to platíme. Celé to pak zavání nekalými obchodními praktikami. :-O

  8. 25.10.2011 na 18:23 | #8

    Milý SMO. Já jen chtěl naznačit možnou souvislost mezi „zdarma“ a nechutí na cokoliv přispět. Jasně, že „zdarma“ není zdarma, nýbrž „zdarma“ pěkně draze platíme. Já si jen myslím, že u většiny populace došlo k úsudkovému zkratu, kdy jim reklamní „zdarmajed“ nahlodal úsudek tolik, že si myslí, že i řada projektů, na které jsou žádány dary, se dá dělat zdarma…

  9. Lydie
    28.10.2011 na 10:53 | #9

    -OB- Otakare, vzpomínám si na jednu hlášku z dob reálného socialismu:
    „Dáte mi slevu? Nechci ji samozřejmě zadarmo!“
    Nepocházejí tudíž všechny hříchy národa českého až z novodobého kapitalismu. Postupem času v tom kapitalismu ale ubylo nadšení do čehokoliv, díky spoustě podvodníků s nataženou rukou a díky výše uvedeným dojným krávám. Média neinformují v tomto směru pozitivně, protože poptávka je po skandálech a negativních informacích. Každý je v očích každého podvodník. A někteří skutečně ano. Proto, když skončilo analogové vysílání, jsem si už ani nepořídila novou televizi. Aspoň nějaké ideály mi snad ještě zbyly.

  10. Juj
    29.10.2011 na 19:11 | #10

    Ahoj,
    1) když tu voláte po Donate, kolikrát jste ho v životě využili v obráceném duchu? Já se přiznám že snad jen jednou v životě – ale i z toho důvodu nevolám po tom aby to dělal druhý.
    2) bohužel je to skutečně mentalitou z komunizmu – chca nechca v tom všichni vyrůstáme a máme to den co den kolem sebe
    3) to, že v minolosti byly dary štědřejší souviselo s ekonomickou situací, která je jednak na poklesu a jednak díky silně sociálnímu systému stírá rozdíl mezi bohatým (rozuměj tím co by daroval) a chudým (rozuměj tím co by si pro korunu nechal vrtat koleno, ale v hospodě to za piva nechá rád) – když se mi daří, jsem štědrý a mám z toho radost, když se mi nedaří, štědrý být přestávám.
    4) budete muset počkat tak 20-30 let než se to srovná jako se srovnávají i jiné věci. Před 20 lety každý francouz nebo rakušan poznal v jejich hlavním městě čecha, dneska už čecha nikde na první pohled nepoznáte, ale na Václaváku na sto honů poznáte Ukrajince, Bulhara … Ke všemu se jednou dospěje, jen se tomu musí dát čas 🙂

    PS: reklama je určitě dobrý nástroj jak získat nějaké peníze a pokud se dostanu na nějaký web s užitečným obsahem, málokdy zapomenu poděkovat alespoň kliknutím na reklamu 🙂

    PSS: na ty s dementními IQ testy klikám strašně rád 😀

  11. 30.10.2011 na 12:37 | #11

    Bohužel Jirko, v Českých zemích to jinak už asi nebude.
    Lidé Tě dokáží sjezdit za výpadek Tvého webu, ale aby přispěli na provoz Tvého webu a tím pádem by Ti umožnili si zakoupit vlastni server, to abych citoval: „to kurva ani omylem“!
    Co se týče internetových projektů v otčině, zlomil jsem nad ČR hůl. Je to jako (jsem nucen použít rčení) „házení perel sviním“.

  12. Nadšenec
    29.11.2011 na 19:19 | #12

    Zde uvedená tématika se nevztahuje pouze na Česko. Znám velmi dobře situaci v západních zemích, .AT, .DE, .CH, .NL etc. kde nabízím „content“. Zcela zadarmo, z nadšení a mohu dodat, že nevidím ale vůbec žádný rozdíl v chování lidí. Zdejší předložené úvahy o specifické situaci v Česku jsou z mé dlouholeté praxe naprosto bezpředmětné. Vždy ale existují vyjímky. Osobně podporuji finančně dobré projekty, donace se pohybuje mezi 10-50 dolary.

  13. 29.11.2011 na 19:27 | #13

    Ono to bude i o distribucnim jazyku. Srovnavat 10 mil. trh s 500 mil. trhem je urcite take k veci. Nicmene v dnesni dobe automatickych prekladu stranek by mel byt trh neomezeny a kazdy by mel mit stejnou sanci dostat dar za svou praci. Zajimave je, ze penize si wikipedie ziska vzdy i od ceskych uzivatelu.

  14. Milos
    07.12.2011 na 14:31 | #14

    No mozna dat k dispozici vic moznosti jak prispet. Ja se treba s paypalem moc nekamaradim a pouzivam ho fakt kdyz nic jinyho nejde. Treba moznost prispet premium sms..kdyz me neco zaujme a je moznost, obcas poslu nejaky bitcoin 🙂

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.