Domů > Internet a Média > Rada EU: zregulujte bezdrát

Rada EU: zregulujte bezdrát

wifi anténaNa blogu Živě.cz proběhla zpráva, že parlamentní shromáždění Rady Evropy na začátku května schválilo dokument o regulaci tzv. elektromagnetického smogu. „Potencionální nebezpečí elektromagnetických polí a jejich vliv na životní prostředí“ se týka především vlivu na děti a přírodu, ačkoliv to zatím žádná vědecká studie neprokázala. Chystají se tak zřejmě velké změny.

Ve shrnutí prohlášení se píše:

Potenciální účinky na zdraví elektromagnetických polí s velmi nízkou frekvencí kolem elektrického vedení a elektrických zařízení jsou předmětem pokračujícího výzkumu a značného množství veřejné debaty. Zatímco elektrická a elektromagnetická pole v určitých kmitočtových pásmech mají zcela blahodárné účinky, které se používají v medicíně, jiné neionizujícího frekvence, ať už pocházejí od extrémně nízkých kmitočtů, elektrického vedení nebo některého vysokofrekvenčního zařízení používaného v oblasti radaru, telekomunikace a mobilní telefonie, zdá se, že více či méně potenciálně škodlivé, netepelné, biologické účinky na rostliny, hmyz a zvířata, stejně jako lidské tělo při působení na úrovni, která je nižší než oficiální prahové hodnoty.

Každý musí respektovat zásadu předběžné opatrnosti a revidovat stávající prahové hodnoty; čekání na vysoké úrovně vědeckých a klinických důkazů mohou vést k velmi vysokým zdravotním a ekonomickým nákladům, jako tomu bylo v minulosti s azbestem, olovnatým benzínem a tabákem.

V dokumentu se dále píše, že od roku 1990 nastal obrovský technologický boom, kdy se celosvětově začaly šířit mobilní a bezdrátové telefony, WiFi, WLAN, dětské chůvičky a další zařízení, ale vlivy jejich elektromagnetického záření nebyly ještě dostatečně prozkoumány a někteří vědci se přiklání k jejich škodlivosti.

Krok Rady je preventivní, dokud se definitivně neprokáže zda jsou EM vlny škodlivé či ne, a ochránit tak zdraví občanů v EU. Proto navrhuje označovat tato zařízení podobnými štítky jako na cigeretách – WiFi, WIMAX a 3G může škodit Vašemu zdraví. Rada dále doporučuje, aby mikrovlnné záření zmizelo ze škol, školek a dalších veřejných míst a aby členské vlády začaly vyzařovaný výkon pečlivě měřit.

Další opatření je snížit vyzařovaný výkon na nejvýše 0,6 V/m a 0,2 V/m ve střednědobém časovém horizontu. Kamarád OK1MJO mi dnes říkal, že by to bylo snížení současného regulovaného výkonu až o 70%. Znamenalo by to nové veřejné opatření ČTÚ a možný nárůst dalších zařízení, protože provideři a mobilní operátoři budou chtít mít pokrytou co možná největší oblast.

Česko je bezdrátovou velmocí, stačí se kouknout kolem sebe, kolik antén všeho druhu je na střechách a představit si, jaký vliv by to mělo na telekomunikace. Preventivně jsem si snížil výkon na WiFi routeru o 50%, alespoň bude žrát méně proudu. Snad se konečně dočkáme optických sítí až do domu.

Categories: Internet a Média Tags: , , ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.