Domů > SEO a Ranky > Seznam.cz je stále jedničkou v ČR

Seznam.cz je stále jedničkou v ČR

Seznam logoČlověk by ani nevěřil, jaký humbuk dokáží rozpoutat data TOPlistu, zda je v Česku navštěvovanější Seznam nebo Google. Zprávy se na internetu šíří neskutečnou rychlostí a objektivita něco říká snad jen veřejnoprávním médiím, které se neženou za ziskem a data ověřují z více zdrojů. Chtěl bych tedy uvést na pravou míru, jak je to ve skutečnosti.

Včera vyšlo na PR blogu Seznamu oficiální vyjádření k „mediální kauze“. Neumím posoudit, jestli je to tak zmedializované, ale pravdou je, že Seznam opravdu nepřetržitě ztrácí podíl na českém trhu a pochopitelně se brání. Návštěvnost se nemůže opírat pouze o server TOPlist, protože nezjišťují reálnou návštěvnost těchto velkých serverů, ale přístupy z nich. Navíc Google servery sčítá dohromady, což také nemá objektivní váhu. Relevantnost dat není vypovýdající jako dat z jiných zdrojů a na to konec konců naráží i Seznam, který upozorňuje na neochotu NetMonitoru resp. Googlu zveřejnit aktuální čísla.

Google narozdíl od Seznamu nezveřejňuje regionální návštěvnost a tak je velice težké říci, na jaké straně je pravda a musíme se zaměřit na veřejné, nezávislé zdroje. Podívejme se například na Alexa traffic rank v České republice: #1 Seznam, #2 Facebook, #3 Google CZ. Další méně používaný Compete traffic rank: Seznam #83,624; Google CZ #131,551. Být redaktorem, tak pracuji s těmito hodnotami, které se asi nejvíce blíží skutečnosti – bohužel bez konkrétních čísel návštěvnosti, ale pořadí je jasné.

  1. 14.01.2011 na 04:47 | #1

    Doufám, že Seznam ještě dlouho jedničkou zůstane. Ne snad, že bych já osobně nějak často pro vyhledávání na webu používal, ale optimalizace stránek pro Seznam je stále o mnoho snazší než optimalizace pro Google.

  2. 14.01.2011 na 04:50 | #2

    Já taky nejsem nadšený z jejich fulltextu, ale jak říkáš – optimalizuje se líp a výsledky jsou vidět dříve.

  3. 14.01.2011 na 12:23 | #3

    Ať to Seznamáci zabalí!

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.