Domů > Server > Vyšla nová verze Apache 2.4

Vyšla nová verze Apache 2.4

Apache HTTP Server logoPo více jak 6-ti letech vyšla nová větev populárního webového serveru Apache. Přínáší několik novinek, které potěší hlavně správce serveru. Zaměřená je predevším na zvýšení rychlosti a lepší správu paměti. Mimo jiné Apache HTTP Server právě v tuto dobu slaví 17. narozeniny. V současnosti ho používá okolo 400 milionů webů po celém světě.

Asi nejdůležitější novinky jsou:

  • Vyšší výkon a nižší nároky na systémové zdroje
  • Menší nároky na operační paměť
  • Podpora asynchronních I/O operací
  • Lepší výkon než u webových serverů řízených událostmi
  • Jemnější ladění využití cache, uzpůsobené potřebám serverů s vysokým provozem a proxy
  • Ideální pro nasazení v cloud prostředí

Další vylepšení zahrnují například jednodušší analýzu problémů, vyšší flexibilitu nastavení, silnější autentikaci a autorizaci i revidovanou dokumentaci. Celý seznam změn a vylepšení naleznete na zvláštní stránce.

K vyzkoušení nové verze jsem se ještě z časových důvodů nedostal, ale rozhodně to v brzké době udělám. Magické spojení Windows + Apache + PHP mi špatně pracuje s operační pamětí a větší skripty si berou moc megabajtů. Doufám, že si s tím nová verze Apache poradí o mnoho lépe.

Novou verzi si můžete stáhnout v archivu Apache. Samozřejmostí je i několik mirrorů v Česku. Webový server Apache je k dispozici jako open source pod licencí Apache License v2.0.

Categories: Server Tags: ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.