Domů > Prohlížeče > Firefoxu 3.6 pomalu zvoní hrana

Firefoxu 3.6 pomalu zvoní hrana

Mozilla Firefox logoBohužel, Firefox ve verzi 3.6 přestává být ve velké míře podporován. Ačkoliv je jeho nejnovější verze 3.6.28 z března letošního roku, tak už se mi na mnoha místech zobrazují hlášky, ať si updatuju na novější verzi. Proč ne? Nové verze se syspou jak z rukávu a žerou stále víc a víc paměti. Nepotřebuji rychlejší načítání stránek na úkor zahlcení RAM.

Zrychlené verzování má za následek jeden důležitý fakt – Firefox ztrácí na poli vyhledávačů důležitá procenta na trhu. Patrné to je ve statistikách organizace W3C (Patrné je i to, že pokles % zastoupení trhu žačal od zrychleného verzování). Firefox 3.6 momentálě pokrývá 1% trhu. Je to málo, ale na druhou stranu je FF 3.6 poslední z jednoduché geniální řady. Ačkoliv začíná být všude opomíjená, tak má například větší podporu standardů něž IE 9.

Abych se dostal vůbec k tématu, proč píšu tento článek… Dnes jsem se nedostal do Seznam emailu. Stránka se sekla při načítání a člověk se na e-maily nedostane. Koukal jsem do zdrojových kódů nového e-mailu a vylezla na mě JS knihovna, která se stará o chod aplikace.

Podpora mi nakonec odpověděla, že jediná jimi 100% podporovatelná verze Firefoxu je verze 16 a že bych měl updatovat. Marně jsem se snažil vysvětlit, že JS se má používat pouze jako doplněk funkcí webu, aby bez nich web jako takový fungoval bez problémů. Netuším proč je nová verze seznamáckého emailu rešena tímto nekompatibilním způsobem. Ušetřit se dá pouze na požadavcích na webový server. Každopádně cache určitě používají a statickou verzi postupně stahují, mimochodem se nikde nedá zapnout.

Zajímavé také je, že ostatní služby chodí bez problémů a nejsou závislé na super moderních nepodporovaných utilitách v prohlížečích. Ví to jak Google, tak Facebook. Seznam, který žije z reklamy, by měl sám chtít mít co nejvíce impresí a zbytečně si pod sebou nepodřezávat uživatelskou větev.

Až bude opravdu nejhůře, tak nejspíš přesedlám na Operu. Několik chyb jsem tenkrát objevil a nahlásil a již delší dobu se zdá být Opera stabilní a nejvíce user-friendly.

Categories: Prohlížeče Tags: ,
  1. example
    28.11.2012 na 15:50 | #1

    Sice se divím, proč poád začali vydávat nové verze, nicméně je mi to docela fuk a vše mi funguje. Firefox stále vede ohledně počtu rozšíření.

  2. Unreal][
    05.12.2012 na 17:43 | #2

    Jen zmínkou další weby, na kterých jsem se s problémy setkal: Facebook, t-mobile, mClick, cloudFlare, Wix. Možná mě napadnou ještě další. Kodéři/programátoři pěkně flákají práci.

  3. 09.12.2012 na 16:40 | #3

    Mám poslední verzi a žádných problémů jsem si nevšiml. Jediné co je otravné je nutnost ručně zakazovat kontrolu kompatibility doplňků při aktualizaci majoritní verze. Takže bych se toho nebál, není to tak strašné, jak se píše 🙂

  4. ShuwiX
    13.12.2012 na 01:27 | #4

    Největší problém FF je že jsou to debilové.
    1. kdysi se číslování verzí 3.x.xx 4.x.xx … týkalo změny jádra a tomu se museli přizpúsovit update-y extensions. Ale nebylo to časté (FF 3 byl hodně dlouho).
    Pak když stráceli pozici na trhu oproti Chrome, tak změnili číslování podle Chrome jakože drží krok s update-ami. A bez změny jádra je nutný pro developeri překopávat kód a dát si ho odsouhlasit teamu Mozilly.

    2. Při (kdysi) 250 MegaUSD zisku od Google tvořili team všehovšudy 4 lidi. A ti se spoléhali na pár desítek lidí co dělali věci zadara.
    Ale prostě bez kvanta lidí co budou kontrolovat bezchybnost kódu extensions projdou i velice chybné extensions a ty zpúsobují majoritu memory leakú.

    3. Chrome je úplná sračka ale Firefox mu běží naproti mílovýma krokma.

    Nejčastejší problém FF je že každá verze Flash slayeru má nějakou chybu nebo se něco bije s FF, a když to FF odstraní, tak další verze Flashu to zas dojebe nebo opačně, novej FF nefunguje s nějakou verzi Flashu.
    Dělá to šílené memory leaky, taky třeba po dlhším browsování padne flash úplně a musíte retardovat Firefox a s ním se zavře i dodrbanej process Flashu.

    Taky process plugin-container kterej měl vyčlenit nesouvisející procesy z jádra FF dělal víc problémú než úžitku dlouhé měsíce.

  5. 13.12.2012 na 17:02 | #5

    Tak na facebooku si už s FF 3.6 nevložím komentář :). Čas odtamtud odejít…

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.