Domů > SEO a Ranky > ACRank, Citation flow a Trust flow

ACRank, Citation flow a Trust flow

Majestic SEOPo delší neaktivitě na blogu bych rád zase oprášil zajímavé SEO téma. Podle názorů mnoha lidí v oboru bude Trust flow jednou z důležitých metrik příštího roku, tak se článek se strohým popisem v češtině bude určitě hodit :). V článku ukážu jak s hodnotami nakládat a jak poznat web se nekvalitním odkazovým profilem.

ACRank

ACRank (A-Citation-Rank) je v podstatě banální hodnocení webu podle počtu domén druhého řádu odkazujících na váš web. Rank nabývá hodnot od 0 do 15, slouží/sloužil spíše k lepší orientaci ve výpisech s počty odkazů. Vzor hodnocení je v tabulkách níže.

ACRank 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Domén 2. řádu 0 1 2 4 8 24 72 216 648 1,944 5,832
ACRank 11 12 13 14 15
Domén 2. řádu 17,496 52,488 157,464 472,392 1,417,176

ACRank už podle mě není aktuální, protože ho Majestic SEO nenabízí ani ve svém API (zobrazuje hodnotu -1), takže jediná možnost je si hodnotu spočítat nějakým skriptíkem.

Citation flow a Trust flow

Jsou mladší, ale o to důležitější metriky hodnocení webu. Obě nabývají hodnot 0 až 99. Flow metriky můžeme použít pro rychlé zhodnocení dosavadního odkazového profilu webu.

Citation flow je obdoba starého ACRanku a ukazuje vlivnost, respektive citovanost, v síti odkazů. Vyjadřuje kvantitu odkazů směřujících na vaši stránku.

Trust flow značí kvalitu odkazů, respektive stránky odkazující na váš web. Prakticky je to kvalitativní množina Citation flow, která se určuje ručně pro širší výběr autoritativních stránek. Hodnota se následně předává na externí odkazy na vašem webu.

Obě metriky můžeme využít k hodnocení odkazového profilu webu nebo stránky. Poslouží nám k tomu grafy generované přímo Majestic SEO. Grafy svého webu si můžete vygenerovat na adrese https://www.majesticseo.com/reports/site-explorer/link-profile.

Pochopení metrik budu popisovat na 3 grafech různých webů. Sami zjistíte, jak můžou být flow metriky užitečné pro budovaní zpětných odkazů nebo vyšvihnutí webu výše v SERP.

MajesticSEO citation & trust flow seznam.czMajesticSEO citation & trust flow slevomat.czMajesticSEO citation & trust flow xhamster.com

Na prvním grafu si můžeme všimnout velkého počtu zpětných odkazů. Značí to nejenom sytost barev a protáhlost „skvrny“, ale i hodnota Citation flow. V tomto případě je odkazový profil takřka vyrovnaný a není potřeba s webem cokoliv dělat.

Na druhém grafu už jsou výsledky horší. Nejenom, že je odkazů znatelně mín, ale skvrna se stáčí více do hodnot Citation flow a tomu odpovídají i hodnoty metrik. Metriky se liší už více než o 15 bodů a tady už začíná být problém, který by se měl začít řešit. Nicméně má skvrna zatím relativně protáhlý tvar, takže nic není ztraceno. Doplním, že se jedná o největší český slevový portál.

Na třetím grafu je průšvih jako vrata. Rozdíl hodnot metrik Citation a Trust flow je přes dvojnásobek a důvěryhodnost webu je mizivá. I z grafu je vidět, že je sice odkazů hodně, ale skvrna je výrazně stočena na pravou část za půlící čárou. V tomto případě by čekala majitele spousta práce s reinkarnací odkazového profilu. Ještě pro doplnění – jedná se poměrně velkou erotickou stránku.

Závěr

Citation flow a Trust flow můžou velice pomoci k rychlému vyhodnocení odkazového profilu webu a dokáží ulehčit spoustu práce. Pokud ale nalezneme problém, tak nezbývá nic jiného, než provést důkladnou analýzu linků a domén odkazujících na váš web. V případě například Slevomatu by se dalo ušetřit mnoho prostředků investovaných do reklamy.

  1. 19.12.2012 na 18:14 | #1

    Luxusní, díky za článek.

  2. 19.12.2012 na 18:16 | #2

    Slíbený článek je zde 🙂

  3. 22.12.2012 na 19:27 | #3

    Díky za vysvětlení. Jaké konkrétně jsou měřítka kvality odkazů pro stanovení Trust flow? Prostřední graf přibližující se pravému se dost podobá jednomu mému webu, kde se o většinu odkazů vedoucích ze 400 domén postarali pouze návštěvníci. Odkazy jsou z 90% přirozené, ale podle metodiky Majestiku to asi není dobře…

  4. 22.12.2012 na 20:40 | #4

    Trust flow vypočítává přímo Majestic SEO, bližší info k němu nemají. Trust flow nerozlišuje, jestli jsou odkazy přirozené, ale jestli jsou na důvěryhodných webech.

  5. 23.04.2013 na 11:19 | #5

    Dobře napsaný článek, díky za něj. Ještě by to chtělo rozepsat, co děla pro zlepšení odkazového profilu, čím se zvedne důvěryhodnost stránky a čím naopak poškodí, aby člověk věděl, čeho se vyvarovat.

  6. 26.04.2013 na 14:10 | #6

    Z valné většiny se hodnotí kvalita odkazujícího webu a počet odkazů na něm. Lze si vystačit s poučkami ve stylu „Odkaz z obsahu má největší váhu“ a „nedělejte si odkazy na nedůvěryhodných stránkách“

  7. 25.09.2017 na 16:36 | #7

    Díky za pěkný článek. Když se snažím sledovat domain rank přes ahrefs, tak se vždy snažím odkazovat až do momentu, než domain rank klesne pod 30. Kolik byste brali jako spodní hranici pro vytváření odkazu?

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.