Domů > Prohlížeče > Google Chrome už používá každý druhý uživatel

Google Chrome už používá každý druhý uživatel

Google Chrome logoPůvodně jsem dnes zabrouzdal do statistik prohlížečů, abych zjistil jak je na tom zkomírající IE, ale překvapila mě jiná věc – webový prohlížeč Google Chrome minulý měsíc používal každý druhý uživatel internetu, respektive každý druhý návštěvník monitorovaných stránek. Chrome nahrává hlavně silná značka, rychlost a problémy ostatních browserů.

„Klikni na modré éčko a dostaneš se na internet“ – dnes už takto nikdo neradí. Pomalu by se mohlo říkat, že na internet se dostanete přes barevné kolečko :-). Pravdou je, že i já neznalým klientům, případně známým, radím nainstalovat si prohlížeč Chrome. Takový BFU s ním nemá absolutně žádnou práci. Vždy ho má aktualizovaný a bez problémů a rychle se mu zobrazí webové stránky s moderními prvky jako HTML5 a CSS3.

Mozillu Firefox v únoru používalo 29,6% uživatelů a každý měsíc klesá stále níže a níže. Defakto se tak děje od doby zrychleného verzování a opuštění nenáročného jádra. Ostatně jsem o tom psal několik článků tady na webu. Zatím používám starou verzi a dostačuje. Už se bohužel na pár „moderních“ webů nedostanu a na několika stránkách se mi zobrazila rozhozená šablona. Nastane čas a budu se s ním muset rozloučit, protože mi jejich nové verze nevyhovují.

Internet Explorer v únoru používalo 13,5% uživatelů. Osobně bych ho uvítal i já, ale… Rozhodně novější verze IE9 a IE10, které bohužel na Windows XP nenainstaluju, natož na jiných platformách, což Microsoftu ubírá podíl. V mobilu (starším HTC) je IE nepoužitelné a strašně špatně se ovládá.

Opera také mírně ztrácí a v únoru ji používalo jen 1,8% uživatelů. Letos v dubnu by se podle interních zpráv mělo nahradit jejich rychlé (ale špatně vykreslující) jádro za webkit. Pak by Opera dávala smysl i mě a měl bych jistotu, že mě nikdo nebude šmírovat. V mobilu funguje parádně, nicméně už párkrát spadla.

Prostor pro vzestup Chrome tu stále je. Asi už nedosáhne na 90% podíly jako se to v internetovém pravěku povedlo IE díky monopolu, ale reálně se může dostat na 3/4 trhu. Jestli se tak stane ukáže až budoucnost.

  1. 15.04.2013 na 08:58 | #1

    Já se nedivím. Osobně jsem se taky neskutečně dlouho bránil Google prohlížeči, ale postupem času jsem přišel na to, že opravdu převyšuje moji milovanou operu i mozillu. Na operu mini pro mobily sice nemá a asi i jen tak mít nebude, ale na PC prostě všechny ostatní již kvalitou překonal.

  2. 09.05.2013 na 16:45 | #2

    Mne osobne google analytics ukazuje že viac ako 60% návštevníkov používa google chrome. Ja používam stále mozillu ale občas to tiež prepnem na chrome, pretože je pri niektorých aktivitách nesmierne rýchly.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.