Domů > Internet a Média, SEO a Ranky > Katalogy mají stále smysl, ale jen nějaké

Katalogy mají stále smysl, ale jen nějaké

SEO radarNa Effectixu (Době webové) se před pár dny objevila zajímavá infografika ohledně přístupů z jednotlivých katalogů. K průzkumu byla použita data 2 100 českých účtů Google Analytics. Data jsou z ledna až února letošního roku, což moc nedodává na objektivitě (už vzhledem k sezóním pracím, počasí atd.). Nicméně i tak se podařilo posbírat zajímavé informace.

Prvenství si drží katalog Firmy.cz, který zabírá 3/4 trhu (491 216 přístupů). Následuje katalog Najisto.centrum.cz (71 205 přístupů), Hyperinzerce.cz (36 007 přístupů) a odkazy.seznam.cz (13 466 přístupů). V koláčovém grafu Effectixu jsou znázorněny i další menší katalogy, které mají smysl. Mezi nimi i Živéfirmy.cz, Zlatéstránky.cz nebo Toplist.cz.

Podíl katalogů na počet návštěv - zdroj Effectix.com

Nutno dodat, že většina zmíněných katalogů slouží pro firemní zápisy, tedy pro subjekty s adresou, telefonem, případně živnostník nabízející nějakou službu. Pokud máte například osobní stránky a chcete je nějak rozumně zpropagovat, určitě bych do začátku doporučil zaregistrovat se do Toplistu a přidat odkaz do katalogu odkazy.seznam.cz (momentálně asi nestíhají a dlouho se čeká na schválení zápisu).

Malé, případně cizojazyčné, katalogy jsou vcelku k ničemu, pokud si chcete vybudovat kvalitnější odkazový profil. Jeden špatný zápis může poškodit postavení webu ve fulltextu a dá velkou práci záznam z takového katalogu smazat. Určitě neublíží záznam v DMOZ katalogu, tam jsou ale velmi složité podmínky pro zápis a může se stát, že váš web i po splnění všech podmínek neschválí.

Je dobré si uvědomit, co vlastně od svého webu chcete. Pokud budete chtít na své firemní stránky nalákat nové potencionální zákazníky, tak velice dobře vychází kontextová PPC reklama. Pokud ovšem nechcete investovat žádné peníze, nezbývá vám nic jiného než zkusit vybudovat kvalitní odkazový profil a doufat, že to bude mít nějaký účinek na výsledky vyhledávání. Kdo neudělá ani jedno, tak musí spoléhat na návštěvnost z doporučení spokojených zákazníků.

Z osobní zkušenosti mi z výše zmiňovaných katalogů chodí jen velmi málo návštěvníků a nejlepší reklama je pro mě dobrá reference.

  1. 28.04.2013 na 09:29 | #1

    Upřímně, dávat do jednoho přehledu vedle sebe např. Odkazy.seznam.cz a Firmy.cz, tedy přehled „nekomerčních“ stránek a placený firemní katalog (podobný telefonnímu seznamu) je jako míchat jablka a hrušky.

    Tedy podle mne. Liší se jak charakter nákladů na tyto prezentace, tak okruh webů, pro ketré jsou tyto zdroje návštěvnosti použitelné.

    Dále si dovolím rozporovat funkci např. Toplistu jako firemního katalogu.

    Nu a nakonec v přehledech nevidím konverze. Např. počet návštěv není dostatečný.

  2. 28.04.2013 na 10:32 | #2

    Kromě Firmy.cz u mě návštěvnosti z jiných katalogů moc není. Každopádně mohu potvrdit poslední Jirkova slova. Přestože na udržování pozic nemám čas, weby se mi propadají na pozicích a návštěvnost klesá, zakázek je pořád víc, takže návštěvnost jako takovou už ani nepokládám za moc důležitou.
    Spokojení zákazníci stránky sami doporučují dalším zákazníkům.

  3. 29.04.2013 na 10:27 | #3

    Pokud se v TopListu dostane web na první stranu dané kategorie, počet přístupů se dramaticky zvyšuje.

  4. 09.05.2013 na 16:46 | #4

    @Homer Z toplistu sa dá ale pekne vyčítať a analyzovať konkurencia.

  5. 09.05.2013 na 19:42 | #5

    U nás je to zase zoznam.sk, azet.sk, centrum.sk, surf.sk, atlas.sk, digitalne.sk. A ten zoznam s azetom, su hodne pred ostatnými.

  6. 06.06.2013 na 20:09 | #6

    toplist je opravdu nejlepší… ale atk do 10 místa…

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.