Domů > Internet a Média, SEO a Ranky > Ivo Lukačovič se vrací do Seznamu

Ivo Lukačovič se vrací do Seznamu

Seznam logoMajitele Seznamu, Ivo Lukačoviče, prý trápí ztráty největšího českého vyhledávače, proto se vrací zpět do byznysu – píše server Ekonom.cz. Nejde ale o ztráty finanční, ale spíše o ztráty na poli vyhledávačů, kde Google neustále zvětšuje podíl na trhu. Až doteď se věnoval svým leteckým koníčkům a vedení firmy přenechal Pavlu Zimovi.

Před 2 lety Lukašovič odmítl prodat svůj podíl ve firmě za 850 milionů dolarů, chtěl údajně miliardu, ale nakonec z obchodu sešlo. Otázkou je, jestli je v Seznamu ještě nějaký potenciál pro zachování vyhledávací jedničky v České republice.

Seznam pomalu ztrácí vyhledávací prvenství a pokud se nestane zázrak, tak o něj brzy přijde. Už přes rok si mnoho webmasterů stěžuje, že se jejich web ani po 14ti dnech nezaindexoval, nemluvě o relevaci a pořadí výsledků. V listopadu dokonce poprvé neobhájil Křišťálovou Lupu. Seznamácké služby jsou zastaralé a potřebují razantnější zásah a modernizaci.

Pokud zabrousím do minulosti, tak zpočátku byly lide.cz a spoluzaci.cz. Najednou se objeví trend sociálních sítí a s ním i fenomén jménem Facebook, který svou jednoduchostí předčil oba zmiňované portály. Nejenom Seznam, ale i takové libimseti.cz začalo přicházet o návštěvníky. Marketéři (a s nimi i reklama) se začali stahovat jinam.

Lide.cz Libimseti.cz traffic

Seznam potřebuje nový styl vnímání. Nebýt jen liberální, ale myslet především na ostatní a naslouchat uživatelům. Nedělat úpravy vyhledávače chvíli před Vánocemi, indexovat weby po 14 dnech, neodpovídání na e-maily došlé na podporu. Dokud se tohle bude dít, bude postupně převálcován konkurencí. Jaká je vlastně skutečná cena Seznamu?

  1. 25.04.2011 na 18:16 | #1

    Mám dojem, že se tenkrát jednalo o 850 mega Kč, nikoliv USD.

  2. 26.04.2011 na 00:15 | #3

    Tak to se omlouvám, spletl jsem se. Já bych pravděpodobně těch 850 Mega USD vzal:-)

  3. 26.04.2011 na 13:49 | #4

    Problém je v tom, že Seznam vlastně nenabízí nic nového. S Sklikem pro partnery přišel dost pozdě a v souboji vyhledávačů s Googlem přeci jenom prohrává. Ve všech službách, kde soupeří s Googlem poměrně jednoznačně prohrává. Podle mě je jediná cesta buď začít dělat nové a kvalitní obsahové weby (třeba portály o zdraví, stavebnictví, apod.) a opustit business vyhledávání nebo to střelit – ale miliarda dolarů je fakt hodně. Cenu bych viděl tak na třetině této částky. Ale to je jen můj názor

  4. 26.04.2011 na 14:34 | #5

    Co se tyce S-kliku, tak v nem ma Seznam vyhodu. Oproti AdSense ma sice nizsi vynosy, ale zato se nemusim stat platcem DPH, coz je pro me velka vyhoda.
    Osobne si nemyslim, ze by mel Seznam zvetsovat svoje portfolio, ale „vytunit“ stavajici sluzby, aby sly s dobou.

  5. 05.06.2011 na 09:01 | #6

    Největší katastrofa od Seznamu a ukázka proč něco měnit, když to tady bylo jako první a nějak to funguje, je podle mě web spoluzaci.cz, neměnili tam nic snad 10 let, vše je zastaralé, složité. Letos už jim to asi bylo blbé, tak začali dělat mírné změny. Divím se, že už dávno nevznikl nějaký konkurenční web, ale možná se třídy přestěhovaly na Facebook.

  6. 11.11.2011 na 14:40 | #7

    Je to škoda, že zahraniční obři tu začínají mít víc a víc prostoru. Měli bychom si seznamu vážit, jsme jednou z mála zemí na světě kde google nema monopol. A monopol neni nikdy dobrej, obvzlašt monopol na hledani informaci.

  7. 23.11.2011 na 08:35 | #8

    Já v tom nevidím problém.. seznam a jeho obchodní praktiky se mi nelíbí od věčného volání jestli nechci koupit nějakou službu až po to že ze seznamu mi chodí 1/5 lidí… kdyby google udělal pro česko něco jako firmy a zboží tak na seznam už ani nepáchnu.. koukám tam jen na novinky…

  8. 31.12.2011 na 13:58 | #9

    Myslím, že google tuhle bitvu vyhraje, hlavně díky Chrome.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.