Domů > Internet a Média > ICQ má novou licenční smlouvu

ICQ má novou licenční smlouvu

ICQ logoPopulární protokol ICQ má od 10. dubna nové licenční podmínky pro vývojáře. Hlavní novinkou je legalizace používání jiných alternativních komunikátorů, než těch originálních. Je to zřejmě první krok k přeměně volně dostupných open-source klientů na další reklamní plochy – v opačném případě jim může hrozit zablokování.

Nové licenční podmínky pro vývojáře mají údajně sloužit jako kodex, podle kterého se mají vývojáři řídit. Hlavními pravidla jsou mj. neposílat spam, nevyžadovat informace o uživatelích i lidech v kontaktech a neukládat nic, co by mohlo uživatele mást nebo urážet.

Sám Dmitrij Grišin, šéf a spoluzakladatel Mail.Ru Group, se k novým licenčním podmínkám vyjadřuje takto:

Legalizace a regulace všech existujících neoficiální ICQ klientů je
jednou z největších výzev pro Mail.Ru Group. Tato nová licenční
dohoda ukazuje naši ochotu a záměr najít přijatelnější způsoby
spolupráce s ostatními účastníky trhu a zajistit bezpečné komunikační
kanály pro naše uživatele. Koneckonců, vytvoření bezpečného a
komfortního prostředí pro komunikaci uživatelů je naším společným
cílem.

Osobně si nemyslím, že by šlo o odpověď na dlouhotrvající spamování a zlepšování bezpečnosti, ale spíše o donucení open-source vývojářů zobrazovat jejich reklamu, podřizovat se jejich požadavkům (například na vzhled) a následnou regulaci nepřizpůsobivých. Kde je pravda, to ukáže až budoucnost. Licenční podmínky pro uživatele zůstaly při starém.

Novým vlastníkem ICQ se stala ruská skupina Mail.Ru, která ho zhruba před rokem koupila od americké firmy AOL za 187,5 milionu dolarů (tehdy přes 3,5 miliardy korun). ICQ je populární pouze v několika zemích, mezi které patří Česko, Rusko, Německo a Izrael.

Categories: Internet a Média Tags: ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.