Domů > Prohlížeče > Mozilla bojuje proti pomalým doplňkům

Mozilla bojuje proti pomalým doplňkům

Pomalé FF doplňkySpolečnost Mozilla zveřejnila seznam doplňků (add-onů, rozšíření), které výrazně zpomalují start prohlížeče Firefox. Podle Justina Scotta z Mozilly zpomaluje jedno nainstalované rozšíření start aplikace v průměru o deset procent. Paradoxně přednost Firefoxu, vylepšit si holý prohlížeč, je teď na obtíž a vytváří dojem pomalého browseru.

Seznam doplňků, které značně zpomalují start prohlížeče, sestavila Mozilla na základě dat posbíraných od uživatelů nového Firefoxu 4. Doteď si jej stáhlo přes 63 milionů lidí z celého světa a tak lze počítat s tím, že se tabulka bude ještě aktualizovat a doplňovat o nové add-ony.

Momentálně nejpomalejší doplňky jsou FoxLingo – Translator / Dictionary a populární Firebug, které zpomalují start prohlížeče o více než 70%. Mezi doplňky zpomalující Firefox zhruba o polovinu patří AniWeather, FlashGot, FoxClocks a Foxy Tunes. O třetinu pak zpomalují Video DownloadHelper, Xmarks Sync či FastestFox – Browse Faster, který má paradoxně Firefox zrychlovat :).

Na doplňky zpomalující start FF o více než 25% chce Mozilla během 14 dnů varovat ještě před jejich instalací. Ve Firefoxu 5 by se měla tato informace už ukazovat přímo ve správci doplňků.

Kompletní seznam je k nalezení na webových stránkách https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/performance/. Dat od uživatelů je zatím málo a v budoucnu se budou vývojáři určitě snažit své add-ony zrychlovat.

  1. Juj
    08.04.2011 na 18:01 | #1

    Myslím, že by měl autor rozlišovat mezi zpomalením startu a zpomalením prohlížeče. „…které zpomalují prohlížeč o více než 70%“ – nemyslím, že by mi kvůli FireBugu bežel FF nějak pomalu – a 70% by znát být mělo.

  2. 09.04.2011 na 14:17 | #2

    Díky, už jsem to poupravil. Firebug používám a občas mi u větších skriptů vytuhává. Článek je tedy o zpomalování startu prohlížeče.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.