Domů > Prohlížeče > Vyšel revoluční Internet Explorer 9

Vyšel revoluční Internet Explorer 9

Internet Explorer 9Dnes 15. března před 7 hodinou ráno vyšel zbrusunový a revoluční Internet Explorer 9 – dokonce i v české lokalizaci. Microsoft si tentokrát dal velice záležet a do jádra integroval řadu moderních prvků, především HTML5, nové JavaScriptové jádro a o vykreslování téměř všeho se postará grafická karta. Bohužel uživatelé s Windows XP mají smůlu – nenainstalují ho.

Internet Explorer 9 není záplatovaný Internet Explorer 8. Je to zcela nový prohlížeč s rychlým JavaScriptovým jádrem „Chakra“ a řadou inovací. Většina dnešní moderních webových aplikací je založena právě na JavaScriptu, potažmo na AJAXovém zpracování dat, kde se vývojář musí spolehnout na rychlost daného prohlížeče. S tou Microsoft značně pokulhával a patří mu veliký obdiv, že se v benchmark testu vytáhl před všechny dosavadní publikované browsery.

Internet Explorer 9 Benchmark

I zavedení podpory HTML5 standartů a nových, již hojně rozšířených CSS3 stylů, je veliký krok kupředu. Většina web devoleperů bude nadšena podporou <canvas> tagu, který se až doteď musel na IE nahrazovat jazykem VML. Dalším překvapením je podpora fontů ve formátu WOFF (komprimovaný formát), který časem ulehčí práci při generování souborů pro CSS3 styl @font-face.

Další novinkou je hardwarová akcelerace při vykreslování stránky, kterou zajišťuje GPU (čip grafické karty). Tu bohatě využije HTML5, které se bez akcelerace a velkém zastoupení v prohlížečích zkrátka neprosadí. Konkurenční prohlížeče již s částečnou akcelerací pracují nebo jsou již v testování a v brzké době budou uvolněny ke stažení.

Internet Explorer 9 na XPčkách nepojede

Internet Explorer 9 vykresluje pomocí kompozitoru Windows Aero, který na Windows XP chybí a proto ho z technického hlediska lze nainstalovat pouze na operační systémy Windows Vista a Windows 7. I tak se z IE začíná stávat sexy moderní prohlížeč, který snad už definitivně vymýtí zastaralé verze IE6 a IE7.

Novou verzi Internet Exploreru v české lokalizaci můžete stahovat zde: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/internet-explorer/products/ie-9/home

Kompletní seznam všech novinek je k nalezení zde: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/internet-explorer/help/ie-9/whats-new-in-internet-explorer-9

  1. 15.03.2011 na 18:28 | #1

    Lol, ten aero bolo prve, co som na win7 deaktivoval.

  2. 15.03.2011 na 18:32 | #2

    Prohlizec by s tim mel pracovat, respektive asi bude pouzivat svuj vlastni kompozitor na stejnem principu.

  3. 18.03.2011 na 18:41 | #3

    Já jsem jej zkusil a je pravda, že je rychlejší než byl předtím. Více ho budu zkoušet tak nějak průběžně.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.