Domů > Prohlížeče, Tipy a triky > Jak v Opeře povolit uživatelské skripty

Jak v Opeře povolit uživatelské skripty

OperaVzhledem k tomu, že nedávno vyšla Opera 11 a je to první verze podporující rozšíření, tak jsem neváhal s instalací a hned jsem si zkusil udělat svůj vlastní doplněk do tohoto prohlížeče. Co by to mohlo být jiného než můj Rank Checker.

Pokud mohu srovnávat s Mozilla Firefox a Google Chrome, tak je to celkem povedená implementace, ale ne zdaleka nejlepší. Vygooglil jsem si stránku develop centra Opery a s jejich pomocí jsem si během hodiny udělal svoje rozšíření. Bohužel nefungovalo a tak jsem pátral proč. Jelikož nejsem vyznavač Opery (takzvaný operátor :)), dozvěděl jsem se, že používá něco, čemu říkají „uživatelské skripty“, které jsou nutné pro funkčnost rozhraní rozšíření<–>cizí server. Popíšu zde návod jak ho zprovoznit.

1) Vyťukejte do prohlížeče adresu „opera:config“ > UserPrefs > Always Load User JavaScript a zaškrtněte checkbox. Změnu je nutné uložit buttonem na konci rozbalené roletky UserPrefs.

2) Zkontrolute zda v opera:config > UserPrefs > User JavaScript File je zapsána správná cesta k souboru (user).js . Můj problém byl ten, že jsem měl místo českých znaků špatně překódované obdélníčky. Stačí nahradit za správné znaky a uložit.

3) V tomto umístění vytvořte soubor „user.js“ a na začátek souboru zapiště následující:

// ==UserScript==
// @include http://*
// ==/UserScript==

Po tomto zásahu by měly správně fungovat i ostatní doplňky jako například můj oblíbený zkracovač URL adres nebo konkurenční Pagerank checker.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.