Domů > Internet a Média > Je Křišťálová lupa ještě objektivní?

Je Křišťálová lupa ještě objektivní?

křišťálová lupaPo menší odmlce v psaní článku z důvodů pracovního vytížení jsem se odhodlal napsat úvahu o objektivnosti ocenění Křišťálová lupa. Po vyřazení projektů ulož.to a necyklopedie z hlasování o nejlepší projekty roku bych v nadpisu soutěže zvýraznil slovo „KŘIŠŤÁLOVÁ“, protože tímto sítem projde pouze panensky neposkvrněný web –  nejlépe bez obsahu.

Problémem takových soutěží je to, že se samy neudělají. Dnes nikdo nic neudělá zadarmo, natož pouze kvůli prestiži. Potřebujeme k tomu samozřejmě sponzory. Část sponzorů se stará o PR, část sponzorů financuje soutěž, část sponzorů nabídne svoje služby či zboží jako odměnu za hlasování. Málo lidí si ale uvědomuje, že takové firmy mají i svoje slovo a když zavelí, tak se smažou pod určitou záminkou nominované weby, aby s nimi nebyli spojováni.

1) Server Ulož.to – propracované sdílení dat zdarma

Zkušený surfař tento projekt zná velice dobře. Nabízí sdílení uživatelských dat zdarma i s možností vyhledávání a náhledy videí. To se ale uloz.to stalo osudným, protože se například k pornu dostane i malé dítě. Souhlasím s majiteli serveru, že takové množství sdílení dat nelze prostě uhlídat. Nejde jenom o porno, ale i o nelegální sdílení filmů, hudby a software.

Ano, něco je tu špatně, ale vsadím se, že vyřazení není jen kvůli vyhledávání a náhledům videí, které dělají server jedinečným a nejnavštěvovanějším podobného typu v Česku. Co se týče volně přístupného erotického obsahu, tak by určitě postačovalo zobrazit nějaký overlay s možností potvrzení 18-ti let.

2) Necyklopedie – lidová a netabuizovaná encyklopedie

Méně známý projekt, ale s velkou spoustou článků. Dalo by se říct, že je to taková lidová encyklopedie, která slouží primárně k osvětě společnosti. Velmi hodnotná (a z osobní zkušenosti i pravdivá) je stránka o nejhorších pivech světa. Dalo by se říct, že necyklopedie pojednává o věcech, o kterých se jen šeptá a většina lidí s nimi souhlasí. Říci to veřejně je nemyslitelné.

Štourání do citlivých témat o romské komunitě zapříčinilo smazaní tohoto webu z nominací Křištálové lupy 2011.

Závěrem

Jasné je, že s těmito weby nechce být žádný ze sponzorů spojován. „Problematický“ obsah je na těchto webech už velice dlouho a tak se nabízí myšlenka proč tedy byly weby vůbec nominované? Co se týče obsahu, tak si na několik nominovaných webů můžu vložit svoje vlastní data, která můžou pohoršovat a tím je vyřadit ze soutěže? Ještě horší by to bylo u blogů, které by nebyly nominované za publikování svých vlastních názorů.

Už jenom zásah do odhlasovaných nominací _živých_ uživatelů je v transparentní soutěži nemyslitelné. Pravdou je, že jsem letos naštěstí nehlasoval, ani hlasovat nebudu. Tato soutěž pro mě přestala mít váhu a objektivnost.

  1. 15.10.2011 na 19:47 | #1

    Už to není moc ono :/

  2. 15.10.2011 na 23:55 | #2

    Když na ulož.to trefíš správný vyhledávací dotaz, tak se už zobrazí mj. „Stisknutím tlačítka „Souhlasím“ potvrzuji, že je mi více než osmnáct let a že jsem dosáhl zletilosti.“
    Což já ochotně potvrzuji už od dvanácti a vydží mi to až do důchodu 😉

  3. 20.10.2011 na 01:14 | #3

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.