Domů > Podnikání > Zavádějící placená inzerce na žive.cz

Zavádějící placená inzerce na žive.cz

ParagrafyDnes na serveru živě.cz vyšla placená inzerce nabízejicí software pro správu elektronických faktur. Na tom by nebylo nic neobvyklého – servery prostě z něčeho musí zaplatit redaktory – nebýt poplašné zprávy, že firmy porušují zákon tisknutím eFaktur bez elektronického podpisu a případná kontrola z finančáku by je kvůli tomu mohla hodně bolet.

Hodně mě to zaskočilo, protože svoje faktury generuji PHP skriptíkem. Místo unikátního vlastnoručního podpisu nahrávám JPG obrázek. Doteď jsem byl ujištěný, že taková možnost je plně s legislativou a tak jsem se pro jistotu optal daňového poradce Ing. Jana Ployera. Napsal mi velký elaborát, kde vše vysvětluje. Tímto mu velice děkuji!

Článek je zavádějící – placená inzerce a strašení lidí. Skutečnost je trochu jinak než se v něm uvádí.

  • Zákon o DPH stanovuje, náležitosti daňového dokladu (termín daňový doklad je termín jen a pouze pro účely zákona o DPH).
  • Zákon o DPH podpis ani razítko nepožaduje. Zákon o DPH stanovuje podmínky pro odpočet DPH a daňový doklad slouží k prokázání nároku na odpočet DPH.
  • Pokud podnikatel přijme fakturu (daňový doklad) musí ho zaúčtovat. Zaúčtováním do účetnictví si podnikatel částku z daňového dokladu uplatní do nákladů. Aby bylo možno daňový doklad zaúčtovat musí podnikatel z daňového dokladu udělat účetní doklad.
  • Náležitosti účetního dokladu stanovuje zákon o účetnictví. Zákon o účetnictví na rozdíl od zákona o DPH podpis na dokladu požaduje. Jedná se o podpis osoby, která doklad schválila a která doklad zaúčtovala. Oba dva podpisy by měly mít všechny doklady v účetnictví. A jedná se tedy o podpisy účetního a majitele firmy která doklad přijala (ne osoby, která doklad vystavila)
  • Z výše uvedeného platí, že ven z firmy chodí daňové doklady u kterých zákon podpis nepožaduje, a když podnikatel daňový doklad obdrží, udělá si z něj pro své účely účetní doklad, ten zaúčtuje do svých nákladů.
  • Proto není pravdivá věta uvedená v odkazovaném článku: „O povinnosti podepsat doklad hovoří zákon o účetnictví, který požaduje, aby každá písemnost, která opouští firmu, byla podepsaná.“ Jednoduchým důkazem je kterákoliv faktura za telefon, plyn nebo elektřinu.
  • Problémem u faktur zasílaných v pdf e-mailem je ustanovení § 73 zákona o DPH. Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem.
  • Při striktním výkladu zákona není možné akceptovat žádný daňový doklad e-mailem (elektronicky podepsaný ani nepodepsaný) protože si ho vytisknul sám zákazník doma a tedy není vystavený plátcem.
  • Pokud doklad v pdf vytiskne tiskárna dodavatele jedná se o doklad vystavený plátcem. A pokud stejný doklad vytiskne sám zákazník ze stejného pdf souboru, už to není doklad vystavený plátcem. Toto je výklad který jsem několikrát slyšel na přednáškách pracovníků Ministerstva financí. Proto pokud někteří zákazníci argumentují, že doklad e-mailem neakceptují, nezbývá než je požádat, aby se k vám dostavili a pdf, které oni dostali e-mailem, vytiskneš.
  • Zákon nestanoví žádnou povinnost plátci daňové doklady zasílat poštou. Zákon stanoví povinnost daňový doklad vystavit. To jestli si pro něj zákazník přijde je pouze na jeho vůli.
  • Zákon o DPH obsahuje také možnost, vystavovat doklady tak, aby je protistrana mohla načíst přímo do svého účetnictví. Nejedná se v žádném případě o doklady v pdf, jedná se o textové soubory s pevně stanovenými datovými poli, které je schopný účetní SW protistrany přímo načíst bez toho aby jej bylo nutno ručně pořizovat. Pro tyto účely a JEN pro tyto „počítačové“ doklady, které v podstatě nejsou normálně bez zvláštního SW čitelné je stanoveno, že musí být elektronicky podepsané.

V zápisu z koordinačního výboru (jednání mezi ministerstvem financí a komorou daňových poradců), na kterém se vyjasňují sporné body daňových zákonů….. se uvádí „V diskutovaném případu to znamená, že pokud správce daně shledá u odběratele i u dodavatele shodné doklady, pak nebude zpochybňovat způsob doručení dokladu tj. e-mailem.“

Byl jsem velice překvapen, že existuje alespoň někdo, kdo zná legislativu do detailů. Ve shrnutí – vystavovat eFaktury bez elektronického podpisu lze a nic nebrání v zaúčtování. Takové faktury se ale musí vytisknout. Pro evidenci faktur v elektronické podobě je zapotřebí elektronický podpis.

  1. 23.09.2011 na 19:23 | #1

    No vono ať tak nebo tak, stejně má většinou poslední slovohodná paní na fin. úřadě. Dokud to nebudou stroje, co bude zpracovávat data vyjetá z nějaké centály a stále to budou dělat lidé, tak to bude na lidským přístupu – ať už bráno pozitivně či negativně. Co někde projde je jinde nepřijatelné…

  2. 24.09.2011 na 07:32 | #2

    Elektronické faktury mi chodí od provozovatele hostingu. Nevidím v tom problém.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.