Domů > Internet a Média > Lesk a bída slevoportálů

Lesk a bída slevoportálů

Sleva na přečtení článkuPoslední dobou mi i přes pokročilé filtrování e-mailů chodí všelijaké nabídky na zaručeně nejúžasnější dovolenou, nejlevnější oblečení ve městě nebo bezkonkurenčně největší nabídku elektroniky. Není třeba dodávat, že všechny zprávy s „nej“ v předmětu zprávy automaticky mažu. Chtěl bych se ale pozastavit nad smysluplností slevových portálů a jejich byznysem.

Je to rok, možná dva, kdy se i v Česku začaly šířit podobné portály a lákají na slevy všeho druhu. Nutno dodat, že původně vznikaly hlavně pro hromadné nákupy přímo od výrobce/dovozce, kdy se cena za zboží dala srazit i o několik tisíc. Dnešní pojetí slevových portálů je spíše úsměvné.

Velká část nabídek se týká služeb. Jenže každý živnostník nebo firma má svoji kapacitu, kterou dokáže uspokojit. Díky obrovskému rozmachu v poslední době přibývá stížností na zlevněné služby v restaurací nebo masážních salonech. Buď zkrátka nemají kapacitu pro lidi s vouchery, termíny jsou v nesmyslných hodinách, v nevyhovujících prostorech nebo se k takovým zákazníků chovají jako k druhořadým.

Byznys pseudo-slevo-webů se zakládá na principu „cokoliv chcete, to nabídneme (za patřičný obnos peněz)“. Firmy takto pro konečného zákazníka zlevní službu, ten zaplatí dejme tomu 50% z obvyklé ceny a zbylých 50% jde do kapsy slevoportálu. Slevoportál sežene zákazníka a vydělá. Horší je to s firmou… Když se k ní zákazník nevrátí, tak vyhodila peníze z okna. V opačném případě se jí pomalu vrací náklady na „kampaň“.

Vím, že je to IN, ale mnohým podnikatelům by stačilo vyjít před provozovnu nebo natiskout letáky a rozdat je po blízkém okolí. Nejlepší reklama je přece reference. Když člověk dělá něco dobře, tak se za ním budou lidé vždycky vracet.

Slevové portály jsou podle mě o zboží a služby na nich nemají co dělat. Je přece tolik způsobů, jak prezentovat svoje služby s menšími náklady, nemluvě o akcích pro stálé zákazníky.

Categories: Internet a Média Tags: ,
  1. 14.09.2011 na 06:48 | #1

    No to je přece jasný, že je to byznys pouze pro slevoportály. Nenašel jsem žádnej, kterej třeba nabídne 32 GB flashku za 300 Kč, pokud se jich prodá tisíc. To by byla sleva pro mě. Pokud je někdo může sehnat za cenu 280 Kč/kus, tak právě vydělal 20k. Jsou u nás takové slevomaty? Anebo je to jen o žrádle, liposukci nebo kadeřnictví?

  2. 14.09.2011 na 14:38 | #2

    Souhlasím. Je škoda, že v Čechách neexistuje něco jako Woot.com, ale na to jsme asi příliš malý trh. To, že se k majitelům voucherů chovají firmy často jako k druhořadým klientům je pravda. Zažil jsem to sám na vlastní kůži, když jsme si koupili s rodinou víkend v Krkonoších v luxusním hotelu za skvělou cenu. Dostali jsme jenom holé ubytování a snídani a o všechno ostatní jsme museli doslova žebrat.

  3. 14.09.2011 na 14:44 | #3

    On v cesku bezi Zoot.cz a myslim, ze maji hodne spolecneho…

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.