Domů > Internet a Média > MSN bot se asi zbláznil

MSN bot se asi zbláznil

MSNPři sledování týdenních statistik návštěvnosti jsem narazil na zajímavý problém. Návštěvnost mi stoupnula o 150%. Po chvilce probírání statistik jsem našel důvod – může za to splašený MSN bot. Ne že by mi to přímo vadilo, ale dost to zkresluje moje data a musím se probrat balastem než zjistím to, co potřebuji.

Všechny přístupy Bota jsou zaznamenány z prohlížeče WebKit a OS Windows 7. Je mi jasné, že to je automat, ale nechápu proč tolik přístupů za den, ke všemu se snaží indexovat pouze hlavní stránku. Celkem se zatím jednalo o 52 různých IP adres, některé navštíví web i 5x denně.

Návštěvy MSN Bot

Zkoušel jsem hledat, jestli už někdo neřešil stejný problém, a nejsem sám. Jediné, co jsem se dozvěděl, bylo zakázání přístupu v robots.txt. To se mi nechce dělat, už jenom z toho důvodu, že bych se zbavil potencionálních přístupů z vyhledávače Bing.

Buď se jedná o chybu v Botovi nebo je pro Microsoft jednodušší si naindexovat web v každém datacentru zvlášť než si nasbíraná data mezi sebou periodicky synchronizovat. Nicméně to nevysvětlí, proč navštěvuje web z jedné IP adresy několikrát denně.

Jediná ochrana by byla ošetřit detekci návštěvníka a MSN bota nezaznamenávat. U TopListu a dalších veřejných počítadel to budeme muset zkousnout.

Categories: Internet a Média Tags: , ,
  1. 12.03.2012 na 18:45 | #1

    Nemůže to být nějaký reindex?

  2. 12.03.2012 na 19:00 | #2

    I kdyby to byl reindex, tak tech navstev (i duplicitnich) je zbytecne moc.

  3. 12.03.2012 na 23:03 | #3

    Bot ti chce udělat DoS? 😀

  4. 12.03.2012 na 23:17 | #4

    To by musel v poctech dotazu pridat :). Cetl jsem prispevek s nadpisem „MSN bot must die“, kde se rozebiraly problemy pripadnyho DDoS ze strany MSN a preventivne radili zablokovat IP adresy. Byl to starsi clanek, tak se to doufam pohlo k lepsimu :). Rozhodne radsi zacnu kesovat stranku.

  5. 13.03.2012 na 08:33 | #5

    Smiř se s tím, že jsou na světě i tací, co k tobě na web rádi chodí. Jenom proto, že je to Bot, bys ho neměl diskriminovat a bránit mu v přístupu. Dozvědět se to pak někdo z Bruselu, tak máš po křížalkách.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.