Domů > SEO a Ranky > Google radí používat rel=“next“ a rel=“prev“

Google radí používat rel=“next“ a rel=“prev“

GoogleNa Youtube v kanálu GoogleWebmasterHelp jsem narazil na zajímavé video. Maile Ohye v něm komentuje rel značky next a prev a zároveň srovnává s kanonickou URL. Když jsem koukal do Google blogu, tak prezentační článek vyšel v září minulého roku. Nejspíše nezaznamenali takovou uživatelskou odezvu, což je škoda. Ukážu proč se mi líbí.

Už vás určitě napadlo nasazení u stránek, které používají stránkování. Hlavní výhodou použití značek rel=“next“ a rel=“prev“ je rozpoznání struktury webu robotem Googlu. Znamená to, že Google bude vědět, která stránka je ve stránkování první (hlavní), a které následují. Právě to využije vyhledávač, který nabídne uživateli ve výsledcích hledání nejrelevantnější stránku – typicky je to první stránka. Další výhodou je sjednocení odkazů v sérii.

Rel=“next“/“prev“ využijí především e-shopy ve svých katalozích zboží. Ačkoliv jsem to na několika zahraničních webech viděl, tak moc nedoporučuju dlouhý článek rozkouskovávat do „pokračování“. Sice si s tím weby zvedají imprese reklamy, ale je s tím více trápení než užitku.

odkazování rel next prev

Trochu popřemýšlejme o fungování. Budete mít například eshop s bílou elektronikou. Uživatel zadá do vyledávače dotaz „vysavače“ a zobrazí se mu odkaz na stránku kategorie, případně subkategorie na dotaz „robotické vysavače“. V případě, že uživatel chce najít nějaký konkrétní model vysavače, tak už vyhledávač vyhodnotí relevantnější stránku s detailem výrobku. Ono se tak děje už dnes, ale občas se stane, že hledaná fráze je nakešovaná na stránce, na které již nemusí být. Uživateli se nyní intuitivně nabídne první stránka kategorie/subkategorie a nedostane se z vyhledávače například na 8. stránku s výpisem zboží, kde už se špatně orientuje a přesvědčuje o koupi jiného. Reklamní leták nebo knížku si taky čteme od začátku a ne odprostřed :).

Implementace

Mějme 3 ukázkové stránky eshopu:

  • http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=1
  • http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=2
  • http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=3

Rel značky umísťujeme stejně jako kanonickou značku do hlavičky stránky (mezi tagy <HEAD></HEAD>). To znamená, že by první stránka měla mít podobu:

<link rel="next" href="http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=2" />

druhá by měla vypadat:

<link rel="prev" href="http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=1" />
<link rel="next" href="http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=3" />

a nakonec poslední:

<link rel="prev" href="http://www.imaginarnieshop.cz/roboticke-vysavace/?page=2" />

Toto je jediný správný systém implementace. Kanonickou URL používejte pouze v případech, kdy se chcete vyhnout duplicitnímu obsahu. Když už jsme u toho imaginárního eshopu, tak kanonické URL používat u stránek katalogu s různými filtry (seřadit od A do Z, od nejlevnějšího atd.).

Není problém případně kanonickou URL nakombinovat se značkami rel=“next“/“prev“ i s tím, že v jejich URL může být obsažen i parametr filtru (například pro řazení zboží).

Závěrem, aneb zatím špatně podporované rel značky

Zatím je to s podporou značek rel=“next“ a rel=“prev“ špatné. Zkoušel jsem hledat a Bing a Yahoo s nimi nespolupracují. V blogovém článku se píše, že se jedná pouze o radu společnosti Google a nevychází z žádných oficiálních norem. I zde je vidět, jaký je Google technologický tahoun.

Podle mě se ostatní vyhledávače novým rel značkám nevyhnou a budou je postupně implementovat, aby udržely krok. Byly by samy proti sobě, kdyby nevyužily snadnější procházení a indexování webu – stejně jako tomu bylo u kanonické URL. Konec konců by se mohla zvýšit i relevantnost dotazů a kvalita vyhledávání.

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.