Domů > SEO a Ranky > Nová fakta o Jyxoranku

Nová fakta o Jyxoranku

JyxorankPo menších problémech s e-mailem se mi podařilo dostat alespoň ke komentáři k mým otázkám smeřované na techniky Jyxa, které jsem vám na FB sliboval. Po dlouhé době mám opět novinky ohledně současnosti i budoucnosti Jyxoranku. Na moje otázky odpovídal web architekt Jiří Vojáček ze společnosti CET 21.

Mnozí ví, že společnost Jyxo s.r.o. koupila mediální skupina CET 21 spol. s r.o. v květnu 2008 za 181 milionů korun, posléze ještě doplácela v červnu 2010 27 milionů, takže v součtu vyšla akvizice na 208 milionů korun. Nikde jsem se ale nedočetl, co bude se službami Jyxa, o Jyxoranku ani nemluvě. Poprosil jsem tedy Jiřího Vojáčka, aby mi odpověděl na sadu otázek, kterou shrnul do většího komentáře.

Vzhledem k níže zmíněnému si dovolím odpovědi shrnout do jedné. Jyxorank je v základu založen na algoritmu HITS, který byl poté upravován vývojovým týmem Jyxo s.r.o. pod vedením Michala Illicha. Od odkoupení společnosti Jyxo společností CET21 nebyl rank nadále rozvíjen a cca před rokem padlo rozhodnutí, že JR nebudeme dále podporovat. Vyhledávání na Jyxo.cz s rankem samozřejmě počítá, služby byly připravovány jako propojené. Nicméně vzhledem k tomu, že již JR nepodporujeme ani dále nevyvíjíme, stejně jako původní jyxo vyhledávání, které je na našich webech postupně nahrazováno „jyxo vyhledáváním 2.0“, řekl bych, že v současné době není dobré na jyxoranku stavět cokoli nového.

K tomuto odstavci dodám link na HITS algoritmus, na který je poukazováno. Ve Wikipedii se píše, že je to předchůdce PageRanku, ale využití má mnoho. Počítá se taktéž ze zpětných odkazů. Pan Vojáček ještě dodává:

Samozřejmě při všem výše zmíněném platí, že vypovídací hodnotu má jyxorank stále, protože algoritmus nadále funguje a jeho rozvoj či nerozvoj jej nijak negativně neovlivňuje. Spíš tím chci říci, že se službou nemáme další plány, ale na měření relevance ostatních ranků, nebo obecnou informaci o tom, jak si stojí můj web, použít samozřejmě nadále lze.

Co k tomu dodat. Shrnul bych to tak, že Jyxorank je funkční a vypovídá o kvalitě stránky, nicméně není dále rozvíjen. Panu Vojáčkovi mockrát děkuji za odpovědi.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.