Domů > SEO a Ranky > Nová utilitka pro smazání „špatných“ odkazů

Nová utilitka pro smazání „špatných“ odkazů

GoogleGoogle se v poslední době činní. Nedávno jsem napsal článek o negativním SEO a vypichoval jsem možnost, že uživatel nemá ve svých silách proti němu jakkoliv bojovat. Dnes je tomu už jinak a po Bingu se připojil se svojí utilitkou i vyhledávač Google. Užívání ovšem není určeno pro všechny a nesprávné užití může vést k poškození stránky v SERPu.

Novinku popisuje Matt Cutts ve videu v Youtube kanálu GoogleWebmasterHelp:

Ačkoliv to vypadá velmi zajímavě, tak utilitka Disavow links ve Webmaster Tools není určena pro všechny. Špatné zacházení s utilitkou může vést k výraznému pohoršení pozic v SERPu a po zrušení distancování bude hodně dlouho trvat, než se vše vrátí k původnímu stavu. Dobrý sluha, zlý pán.

Nicméně má webmaster konečně k dispozici nástroj, jak bojovat proti masivní negativní kampani konkurence a distancovat se od odkazů na škodlivých stránkých dříve, než to bude mít nějaký postih. Matt Cutts dodává, že Google disponuje velmi sofistikovaným algoritmem, který je schopný takové odkazy najít a automaticky jim snížit důležitost bez poškození odkazovaného webu.

Pokud by i tak měl někdo problém s některými odkazy, otevřete si utilitku, zvolte stránku z Webmaster Tools a nahrajte soubor se stránkami ve tvaru URL nebo pro celou doménu použijte operátor domain ve tvaru domain:domena.tld. Můžete se tak vyvarovat například odkazům z erotických stránek, link farem a dalších potencionálně škodlivých webů.

Ještě jednou bych chtěl apelovat na uvážlivé používání utilitky. Pokud máte strach z poklesu pozice vašeho webu ve výsledcích vyhledávání a o žádných škodlivých odkazech nemáte ponětí, raději si s ní nehrajte. Je to taková služba poslední záchrany při opravdu masivním, negativně laděném SEO útoku.

  1. 19.10.2012 na 10:55 | #1

    Díky za tip. Jinak nechceš zavést placenou inzerci i zde pod článkama?

  2. 19.10.2012 na 12:42 | #2

    Ja vím, že by se určitě někdo našel, ale rád bych se tomu vyhnul.

  3. 19.10.2012 na 13:51 | #3

    Tak si říkám, kolik lidí, např. mezi firemními weby, skutečně investuje úsilí do toho, aby tvořilo pro konkurenta negativní kampaň. A jaký přínos mohou mít data z takového nástroje, kdy panel uživatelů hlásí Googlu weby, které sami považují za nekvalitní :o)

  4. 19.10.2012 na 14:28 | #4

    Možná takové firmy jsou. Když zničíš konkurenci, tak získáš její obrat (při nejmensším část). V případě eshopů to může dělat stovky tisíc měsíčně a takové náklady se brzo vrátí. Jinak k těm uživatelům – bude to opět zpětná vazba pro Google. Pokud se několik lidí shodne na webu, kde nechtěj mít odkaz, tak Google začne zkoumat, proč se tak děje a na základě toho může upravit algoritmus. Posléze bude vše vykonávat automatika.

  5. 20.10.2012 na 21:47 | #5

    Taky jsem zvedav jak bude google tyto informace dále zpracovávat – jestli fakt se mu podaří zlepšit odhadování špatných webů

  6. 22.10.2012 na 10:47 | #6

    Jak se ta utilitka vlastně používá? Budí ve mně hrůzu už jenom kliknout na tlačítko DISTANCOVÁNÍ SE OD ODKAZŮ.

    Jinak zkušenost eshopu: web na 2. stránce na důležitá klíčová slova jakoby už pro zákazníky nebyl, takže v některých oborech to může znamenat ocitnutí se zničehonic bez obživy, pokud je veškeré úsilí vsazeno jen na výsledky z jednoho vyhledávače. Takže je potřeba diverzifikovat. No a to když se dělá, tak se nic nestíhá a výsledky stojí ještě víc zahouby, než když se vsadí na jednu kartu.

  7. 22.10.2012 na 12:38 | #7

    Je to tusim 3-krokovy. Jak jsem psal, radeji si s tim nehrat, kdyz neni duvod.

  8. 06.11.2012 na 17:48 | #8

    SEO experti, kteří používají nekalé a šedé techniky při získávání zpetných odkazů si podle mě nezaslouží takovou možnost. Doufám, že penalizace se tím ale nezmírní 🙂

  9. 06.11.2012 na 17:51 | #9

    Vetsinou je takovym expertum jedno, na ktery strance se odkazy zobrazi. Vubec nejlepsi je si delat linkbuilding sam a nedivit se pak, kde vsude se muj odkaz objevuje. Po agenture bych nic neopravoval – jednoduse bych jim nezaplatil a vymahal pripadnou skodu.

  10. Tom
    12.11.2012 na 16:56 | #10

    Tohle se mi vubec nelibi, uz jsem slisel driv, ze googl muze penalizovat za to ze na stranku vedou odkazy ze „spatnych“ webu, ale pokladal jsem to za famu. Svoji neschopnost googl prenasi na jednotlive uzivatele! Jako prace googlu je detekovat link farmy a odkazum z nich dat prinos 0, ale hned penalizovat to je divny. To muzu konkurecni webum tedy klidne ublizit ne? Kazdy o tomhle nastroji vi a uz malokdo ho pouziva takze udelat skript kterej bude konkurenci registrovat do link farem hmm…. tohle je fakt divny 🙁

  11. Tom
    29.11.2012 na 10:16 | #11

    A jak mam vedet ktere z tech tisicu stranek mne nejak poskozuji? Kdyz googl na zaklade odkazu ze stranky „X“ ktera odkazuje na stranku B snizuje strance „B“ hodnoceni tak at rovnou stranky „X“ neindexuje a zcela ignruje!!! Tohle ja fakt na palici 🙁

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.