Domů > Podnikání > Placený obsah na vzestupu

Placený obsah na vzestupu

minceOde dneška zavádí server DigiZone.cz (provozovatel Internet Info, s.r.o.) placený obsah. Je to po serverech Motejlek.com, Psychologie.cz, DTest.cz a pokusu o sponzoring Fratiška Fuky a jeho FFFilm, další snaha, jak přimět české uživatele platit za informace. Zarážející je ale cena ročního předplatného, za kterou se pokoušejí prémiové informace nabídnout.

Ona nabízená cena ročního předplatného je 3900 Kč bez DPH (4719 Kč s DPH) nebo platba 50 Kč s DPH za jednotlivý článek v rámci SMS platby. Premiový obsah bude například zahrnovat detailní koláče sledovanosti, recenze přijímačů nebo rozhovory s VIP osobnostmi. Údajně takto vyjdou zhruba 3 články denně.

Co jsem počítal diskuzi pod článkem, tak mnoho stálých čtenářů serveru se proti tomu bouří. Rádi by se dostali k informacím jako dříve, ale platit bezmála 5 tisíc přijde všem jako přehnaná částka. Jen málokdo si může dovolit premium účet.

Nejčastěji se v diskuzi zmiňovalo rozmezí 500-1500 Kč za rok, do toho už by několik čtenářů investovalo. Argumenty, že zaplatí méně za internet, kabelovou televizi s HBO nebo tištěné předplatné novin, jsou na místě. Platit skoro 5 tisíc ročně za obsah je šílenost, zvláště když se některá data dají nalést na internetu zdarma.

Přesto provozovatel Internet Info tvrdí, že si najde své úzce zaměřené uživatele z řad agentur a mediálních společností, které se bez těchto dat (údajně) neobejdou. Dále dodává, že jde o pokus a v případě úspěchu bude přemýšlet o nasazení stejného modelu na ostatní servery pod jejich správou.

Popudem byly zřejmě další české servery, které s nepřístupným obsahem žačali již dříve. Výše zmiňovaný server Motejlek.com nabízí roční předplatné za 14000 Kč, server Borovan.cz za 8900 Kč. Světlou výjimkou je portál Psychologie.cz, který letos nejdříve spustil dobrovolný příspěvek na provoz serveru v libovolné výši a vybral 180 tisíc. Pak nastavil přijatelné předplatné 100 Kč měsíčně nebo 30 Kč za článek.

Důležité je podle mě provést A-B testování, případně se uživatelů skromně zeptat, jestli by se zpoplatněním části obsahu souhlasili, případně jakou částku by byli ochotní zaplatit. Pak se dá velice snadno zjistit přijatelná částka pro většinu uživatelů a jde pak pracovat s různými odhady obratu a příjmů a dále například spočítat efektivitu nákladů na reklamu pro získání dalších uživatelů.

Jaké bude mít zpoplatnění obsahu úspěch zatím nikdo nedokáže odhadnout. Je to v českých podmínkách nový způsob výdělku a tak by to měl říct čas. Osobně bych takovou částku za obsah nezaplatil. Pro mě jako běžného uživatele rozhodně nemají takovou cenu. Jak jste na tom vy? Kolik byste byli ochotní zaplatit za prémiový obsah?

Categories: Podnikání Tags: ,
  1. 08.10.2013 na 21:24 | #1

    Tak jako ve zdravotnictví je potřeba definovat základní péči, tak je potřeba definovat, co je to prémiový obsah. Pokud bude snaha zpoplatňovat téměř vše, bude tu prostor pro alternativní weby.

  2. 08.10.2013 na 21:55 | #2

    Placený obsah možná budoucnost má. V omezeném rozsahu a pro poměrně úzký okruh čtenářů, za opravdu unikátní obsah. V kotlině zvaně Čechija však o takovém nevím a v případě serveru Digizone to považuji spíše za recesi a nebo předčasný apríl…

  3. 09.10.2013 na 16:49 | #3

    No tu cenu opravdu trošku přehnali.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.