Domů > SEO a Ranky > Pokusy s odhadováním návštěvnosti

Pokusy s odhadováním návštěvnosti

Alexa grafAni ne tak z kratochvíle jako spíš ze zvědavosti jsem se včera pokoušel najít nějaký způsob jak odhadnout návštěvnost domény. Napadlo mě zkusit využít Alexa rank vzhledem k tomu, že Quancast i Compete sledují americký traffic a jejich odhady návštěvnosti značně zaostávají za skutečností. Rozepsal se o tom před několika týdny i Rand Fish na SEOmoz blogu.

Myšlenka byla jednoduchá – pokusit se najít nějaký vzorec, jak vypočítat návštěvnost z nějaké veřejně dostupné hodnoty. Bohužel jsem se ocitl ve slepé uličce a pochlubím se i grafem.

Vybral jsem si soubor zpravodajských serverů a hodnoty jejich návštěvnosti jsem si opatřil z veřejných výstupů, které nabízí Net Monitor. Hodnoty Alexa ranku jsou taktéž volně dostupné, ale v grafech jsem pro větší objektivitu vybral hodnoty tzv. Reach ranku.

Netmonitor versus Alexa Reach Rank

Hlavní problém je ten, že Alexa sbírá data pomocí Alexa toolbaru a ten nemá nainstalovaný každý uživatel. Nemůžeme tak nazívat Alexa hodnoty jako relevatní, ale spíše jako orientační. V grafu jsem vynesl vlevo hodnoty skutečné měsíční návštěvnosti (modře) a jejich exponenciální spojnici (černě) a vpravo hodnoty Alexa reach ranku (růžově) s exponenciální spojnicí (červeně).

Hned z grafu je krásně vidět, že Alexa reach rank má do skutečných hodnot návštěvnosti daleko. Ačkoliv jsem se snažil nějakým vzorečkem vyjádřit vztah, tak byla vypočítaná návštěvnost nepřesná a někdy se lišila i o 1 milion uživatelů. Výpočet jsem si vycucal z prstu (odchylka v návštěvnosti spodní části domén do 10%, zbytek byl horší), takže asi nemá cenu se s ním tady ztrapnit :).

Chtělo by to nastudovat matematiku a zkusit minimalizovat odchylku, která se s většími servery zvětšuje. I tak nikdo neovlivní fakt, že Alexa toolbar používá určité procento lidí, kteří navštěvují různé weby v různých poměrech. Z tohoto důvodu nebudou výpočty přes Alexa reach rank nikdy přesné.

Závěr

Ikdyž se jedná o servery nabízející více méně ten samý obsah, tak rozdíly v mých výpočtech se u velkých serverů lišily i pětinásobně pod skutečnou návštěvností. Možná nebude problém jen v Alexa ranku, ale i v datech od NetMonitoru, respektive v jiných metodikách měření. Abych byl pochopen… Přístup na danou stránku bere NetMonitor jako jednu návštěvu počítače během 30 minut. Alexa může mít jiný model, například jedno zjištění z jedné IP adresy za 24 hodin. Těžko říct, bližší informace o metodice měření Alexa ranku jsem nedohledal.

  1. 29.01.2012 na 08:11 | #1

    Alexa mě čím dál tím více utvrzuje v tom, že je nepoužitelná, protože tak obrovské odchylky jaké má alexa v měření jsem nezažil, alexa rank u dvou webů na jednom milionu, jeden web má návštěvnost 20 uip denně a druhý 1000 uip denně ale podle alexa ranku jsou na tom oba stejně 😀 a tak bych mohl pokračovat dál. Alexa se podle mě stala nástrojem který na měření návštěvnosti tedy rozhodně nefunguje.

  2. 30.01.2012 na 08:58 | #2

    Alexa rank je samozřejmě velmi orientační. Do výpočtu by měl být zahrnut i předpoklad o návštěvníkovi. Čím více je obor IT nebo dokonce SEO, tím větší byl měl dostat web koeficient a tím by se pak alexa rnak dělil. Nicméně toto je jen velmi hrubý odhad a navíc mi to moc nesedí na tvuj graf 🙂 Tím chci říct, že alexa by měla být v poměru k návštěvám velmi vysoká např u zive.cz, root.cz a naopak nízká u blesk.cz nebo nova.cz. Každopádně je lepší odhadovat jen velmi podobné weby (co se týká předpokládané návštěvy).

  3. 31.01.2012 na 01:05 | #3

    @David
    Taky jsem o tom premyslel a jak ukazuje graf, tak ne vsude by ty obory nebo SEO souhlasily. A taky vubec otazka jakym zpusobem by se zjisovaly. U Alexy jsem se mohl alespon o neco oprit.
    Jak jsem psal na zaver clanku, tak muze byt problem i u Netmonitoru, ale asi by si netroufli fixlovat statistiky :). Co se tyka webu root nebo zive, tak jsem se taky divil.

  4. 31.01.2012 na 10:01 | #4

    Tak jsem si udělal podobnou analýzu, jen jsem se taky zaměřil na to, z jakých dat alexa vychází. Zjistil jsem pár zajímavých věcí a taky to, že je alexa vážně k ničemu 😀
    Nejpodstatnější, co jsem ale zjistil je, že reach rank nekoresponduje s alexa rankem. Našel jsem dvojice webů, kde jak alexa tak i reach rank byly u jednoho větší než u druhého, což je logický nesmysl (pokud se nepletu). A u více dvojic vždy realitě (větší skutečná návštěvnost) odpovídal alexa rank a reach rank ne. Sice je to asi k ničemu, ale jestli se z alexa ranku nedá moc odhadnout, pak z reach ranku ještě míň 🙂

  5. 31.01.2012 na 14:02 | #5

    No ona to nemusi byt blbots. Zalezi na jaky reach rank si koukal. Asi nejobjektivnejsi je ten 3mesicni.

  6. 31.01.2012 na 19:55 | #6

    Je jedno na jaký koukám, je to vždy stejné. A rozdíli jsou dost velké na to, aby se v čase něco změnilo. Spíš asi Alexa rank říká něco jiného než ten reach rank (jiná metrika).

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.