Domů > SEO a Ranky > Google znevýhodní stránky s přebujelou reklamou

Google znevýhodní stránky s přebujelou reklamou

Google Pagerank UpdateGoogle na svém blogu 19. ledna informoval, že bude penalizovat stránky ve vyhledávači, které obsahují mnoho reklamy. Především se mu nelíbí horní pozice stránky, které tlačují „hodnotný“ obsah níže a níže a uživatel se k němu musí doscrollovat. Pokud se tato praktika týká vašeho webu, měli byste zbystřit.

Sám Matt Cutts v článku uvádí:

Slyšeli jsme stížnosti od uživatelů, že když kliknou na odkaz ve výsledku hledání, tak je někdy těžké najít skutečný obsah. Spíše než scrollovat dolů na stránce s hromadou reklamy chtějí vidět obsah ihned. Stránky, které nemají nahoře mnoho obsahu, nebudou touto změnou ovlivněny. Kliknete-li na webovou stránku a část webové stránky, která buď nemá mnoho viditelného obsahu od shora, nebo se věnuje velká část webu zobrazením reklamní plochy, to není dobré pro uživatele. Takové stránky by něměly být v SERPu na horních pozicích.

Weby obsahující vyskakovací pop-up okna nebo overlay reklamy nebudou touto změnou ovlivněny, narozdíl od statických reklamních pozic. Matt Cutts zároveň dodává, že by se změna algoritmu měla dotknout pouze 1% vyhledávaných dotazů.

Google bohužel k novému algoritmu nedává žádné technické pomůcky, jak zjistit, jestli je zrovna náš web vadný. Může pomoci například utilitka Browser Size umístěná v Google Labs, která vám ukáže, kolika procentům uživatelů se vaše stránka zobrazí při daném rozlišení prohlížeče. Pomůže nejenom s reklamou na horních pozicích, ale i umístěním důležitých tlačítek v obsahu stránky.

Ono se asi technicky nebude jednat pouze o reklamy, ale i o mohutný uvítací obrázek na homepage, který pošoupne samotný obsah. Mám v hlavě web, kde by mohl být problém. Nebudu ho raději jmenovat, ale na každé podstránce katalogu se zobrazí velká mapa a pro samotný hodnotný obsah se musí odscrollovat. Vyhledávač v tu chvíli nevidí existující odkazovací kotvy, které uživatelům napomáhají v orientaci. Jelikož Google robot neumí složitější JS, tak by měl teoreticky vidět mapu jako prázdný div element, ale ruku do ohně bych za to nedal.

Vím, že by se nemělo nic přehánět, ale i u seriozních webů je reklama důležitá pro zaplacení zaměstnanců. Asi není moc pravděpodobné si myslet, že se změnou algoritmu Googlu hnou ledy a začne se v českých končinách nabízet placený webový obsah. Nebo ano?

Categories: SEO a Ranky Tags: ,
  1. 20.01.2012 na 08:39 | #1

    „Především se mu nelíbí horní pozice stránky“ – souhlas potvrzuju nezávisle… před třema měsícema jsem měl textovou reklamu od Google Adsense hned nahoře a návštěvnost byla v průměru o dvacet lidí menší… Tudíž pan Google kouká i na svoje reklamy… Mě se to tam reklama stejně přestala líbit tak sem jí smáznul…

  2. 20.01.2012 na 20:11 | #2

    Tomáš: Dobrý postreh, mázol som reklamy a skúsil som napríklad jedno slovené spojenie, konrétne filehippo (ok kto by to hľadal) ale je fakt že som napríkald u toho druhý. Njn google mení 😀

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.