Domů > Internet a Média, Tipy a triky > Jak obejít nedostupnost Wikipedie

Jak obejít nedostupnost Wikipedie

SOPAInternet je plný článků o dnešním (středečním) protestu anglické části Wikipedie a dalších serverů kvůli kontroverznímu návrhu zákona na omezení pirátství na internetu. Média dnes informovala, že nejvíce na tom budou biti studenti v době zkouškového období. Poradím jak si s nedostupností protestujících serverů jednoduše poradit.

Existují 2 návrhy – SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect IP Act). Nemá cenu se tu moc rozepisovat o planované legislativě v USA a pevně doufám, že tu nemají nahrávací společnosti takové lobby. Pokud by přece jenom někoho problematika zajímala, tak není nic jednoduššího než si naklikat hesla SOPA a PIPA ve Wikipedii :).

Jelikož nedostupnost bude trvat 1 den od středečních 7 ráno do čtvrtečních 7 ráno středoevropského času, tak můžeme vzhledem k rychlosti indexace využít Archiv vyhledávače Google. Netvrdím, že se vždy dostaneme k požadovanému textu, ale k většině ano.

Archiv Google

Anglickou stránku na Wikipedii vyhledáme pomocí vyhledávače Google a to ve formátu „nějakéheslo site:en.wikipedia.org„. Pak najedeme myší na dvojitou šipku a klikneme na odkaz „Archiv“. Dostaneme se tak na webovou stránku, kterou nakešoval při poslední návštěvě Google crawler. Nad celým textem je vidět i datum poslední návštěvy, takže si můžeme ověřit, jestli nás robot vyhledávače nepředběhl.

Snad jsem s tímto jednoduchým trikem pomohl alespoň někomu, kdo informace nutně potřeboval. Mimochodem, koukali jste co na vás vyjede v obrázcích Googlu po vyhledání fráze „SOPA“? Ne? Koukněte se :).

  1. 18.01.2012 na 00:40 | #1

    Keď som čítal že to v amerike či kde zrušili, hneď ma napadlo taká chache pamäť 🙂 Snáď článok pomôže neznalým, na weby je šupa archive.org !

  2. 18.01.2012 na 14:07 | #2

    Na zive nekdo radi, ze staci dat do adresy na wikipedii „?banner=none“ nebo vypnout JS, coz mi prijde kvuli jedny strance hodne nepohodlny.

  3. 18.01.2012 na 21:45 | #3

    Teraz pozerám že aj na wikipedii je návod Hot To 😀
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more
    štvrté z dola: Is it still possible to access Wikipedia in any way? 🙂

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.