Domů > Internet a Média > Seznam nezklamal, zrušil Sblog.cz o 3 dny dříve

Seznam nezklamal, zrušil Sblog.cz o 3 dny dříve

Seznam logoSeznam se definitivně odhodlal smazat uživatelské blogy na doméně Sblog.cz. Původně se měl rušit koncem roku, ale nakonec mi došel e-mail od aministrátora, že se úkony odkládají na 15. ledna 2012. Bohužel nemůžu nabídnout přesnou citaci, protože se osobní zprávy na lidé.cz mažou už po 14 dnech. Realita je taková, že blogy už 12. ledna večer neexistují!

Pro někoho jsou to 3 dny, pro někoho nenávratně ztracená data za 9 let blogování. Když už se takový gigant jako Seznam odhodlá rušit nějakou službu, tak by měl maximálně vyjít vstříc uživatelům a dodržovat alespoň termíny. Minimálně měl Seznam nabídnout zálohy všech blogů na svých obřích datových úložištích na delší dobu než 3 měsíce, kdy byl zárověň blog i záloha souběžně k dispozici.

Aby toho nebylo málo, tak si seznamácké blogy přišly pěkně levně a bez práce ke zpětným odkazům, směrují totiž všechny neexistující stránky automaticky na rozcestník Seznam blogů. Podle Majestic SEO má doména Sblog.cz celkem 401 291 odkazů. Drtivá většina z nich linkuje na již neexistující blogy a ty všechny nyní ukazují na onen rozcestník na úkor Seznamáckých uživatelů. Data jsou fuč, težce vybudovaná síť partnerských webů taky… jen Seznam se napakoval.

Kdyby byl Seznam férový, tak na každé neexistující stránce zobrazí text „Hledaná stránka nebo blog byl smazán, následujte na rozcestník zachovaných blogů impéria Seznam.cz“. Musím tu mluvit slušně, ale je to z jejich strany pěkná prasárna. Kdyby alespoň fungovala podpora a nenahlíželo se na bežné uživatele jako na věčné stěžovatele a zátěž pro firmu. Byli to právě tito uživatelé, kteří Seznam dotáhli tam, kde se nachází teď se stomiliónovými příjmy.

UPDATE 13.1.2012: Tak byla zrušena i diskuze, kde se zmatení uživatelé snažili najít nějaký způsob, jak svoje data převést jinam – viz. http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=64190.

Poznámka: Omlouvám se za tón článku, obrázek o chování velkých firem si udělejte sami.

Categories: Internet a Média Tags: ,
  1. 13.01.2012 na 08:58 | #1

    Ále, to máš jedno, Jirko! Hlavně, že to dodrželi aspoň do toho 31.12.2011. Kdo chtěl, tak si to nějak zkopíroval nebo převedl jinam. Bohužel máš pravdu v tom, že technická podpora moc nefungovala už několik let. Bylo doba, kdy i sám Ivo Lukačovič si psal blog a když se člověk nedomohl u technické podpory, on pomohl z pozice svého šéfovství. :-(((

  2. 13.01.2012 na 15:05 | #2

    Nepríjemné :/ Mohli sa fakt zachovať inak, a prečo rušili ten sblog?

  3. 13.01.2012 na 16:50 | #3

    Psal jsem o tom dříve: http://blog.jklir.net/seznam-rusi-sblog-a-spustil-novy-fulltext-blog-20111215.html . Údajně kvůli opadajícímu zájmu.

  4. 16.01.2012 na 23:36 | #4

    J, pak som to našiel 😀 nejak zabúdam najprv hľadať a potom sa pýtať xO

  5. 04.02.2012 na 21:12 | #5

    Příspěvky na Sblogu měly docela slušný potenciál dát člověku solidní backlinky na jeho web, škoda :-(((

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.