Domů > Internet a Média > Vyhledávač Altavista dnes skončil

Vyhledávač Altavista dnes skončil

Altavista logo Dnes 8. července 2013 byl ukončen fulltextový vyhledávač Altavista. Na konci 90. let byl jedním z nejpropracovanejších vyhledávačů své doby. Nakonec doplatil na technologický pokrok a nástup Googlu, který postupně potápí další a další legendy internetu. Vyhledávač Altavista každopádně jednou z legend byl a zůstane.

Vyhledávač Altavista byl spuštěn v roce 1995, tři roky před Google. Vytvořila ho firma Digital Equipment Corporation (DEC). Měl mnoho propracovaných funkcí. Mezi prvními vyhledávači používal inovativní „crawler“ technologii, která procházela internet a přidávala do indexu nové stránky. Do té doby téměř všechny vyhledávače, včetně později Seznam i Atlas, používaly pouze ručně tříděný katalog stránek a vyhledávání v něm. Velmi dobrý měla i vyhledávač MP3 souborů, který jsem nejednou použil.

V roce 2003 byla Altavista koupena firmou Yahoo!, která používala Altavistu pro vyhledávání již od začátku roku 1996. Google na začátku tisíciletí postupně nabíral na síle a Altavista více a více zaostávala a uživatelé odcházeli hledat jinam. V roce 2004 byla Altavista vyřazena z vyhledávání na Yahoo, když Yahoo spustilo svůj fulltextový vyhledávač – Site Explorer. V roce 2011 zrušila i ten a o vyhledávání na Yahoo se stará Bing.

Yahoo neukončilo jen Altavistu, ale i další služby, o kterých bězný český uživatel internetu nikdy neslyšel. Jedná se o služby Yahoo! Alerts, FoxyTunes, Citizen Sporty, Yahoo! Neighbors Beta, Yahoo! Stars India, Yahoo! WebPlayer, Yahoo! Downloads Beta, Yahoo! Local API, Yahoo! Term Extraction API, Astrid či prohlížeč z vlastní dílny – Yahoo Axis.

Yahoo ale i nakupuje, z poslední doby například službu Xobni a Qwiki. Je vidět, že se snaží udržet firmu za každou cenu, ale je málo toho, co se dá označit jako výhodný obchod.

Na konci 90. let zabírala Altavista většinu trhu vyhledávačů. Kdo se už v té době dostal k internetu, tak na něj určitě narazil a vzpomíná na něj v dobrém. Používali jste také Altavistu?

  1. 09.07.2013 na 00:17 | #1

    jjj, altavista… rád jsem tam indexoval stránky, šlo to na tu dobu hezky rychle… a odezva tenkrát parádní… výborné zkušenosti…

  2. 21.07.2013 na 20:22 | #2

    altavistu si tiež ešte pamätám, yahoo ukončil celkom dosť tých služieb ale asi to boli iba nejaké drobnosti, keďže o žiadnej z nich som nepočul

  3. 25.07.2013 na 18:32 | #3

    Pamatuji nejenom Altavistu, v pravěku jsem občas používal také Excite, Inktomi a Ask, ale nejraději Yahoo!.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.