Domů > SEO a Ranky > Úvaha o zpětných odkazech

Úvaha o zpětných odkazech

SEOPo dlouhé době a delším přemýšlení bych chtěl otevřít diskuzi na téma zpětných odkazů. Je to pár dní, co Matt Cutts ve svém videu na Youtube doporučuje vytvářet všechny externí odkazy ve widgetech, pluginech, infografikách atd. pomocí rel=nofollow. Že by přeautomatizovaný Google nedokázal rozpoznat odkaz a vazby mezi 2 weby?

Mnohdy je odkaz jedinou z možností jak poděkovat autorovi za službu, widget, plugin nebo další obsah, který vytvořil někdo jiný. Smysl je takový, že stránka autora posbírá link juice z odkazujících webů a nabyde na důležitosti. Ostatní uživatelé ji pak snáze najdou. Drtivá většina vyhledávačů je totiž založena na zpětných odkazech a HITS algoritmu. Čím více lidí o mně mluví, tím více jsem důležitý.

Tím, že by se takové odkazy označí jako nofollow, tak celá pointa podpory autora padá. Tedy polovina. Odkaz je klikatelný a jakýkoliv návštěvník se dokáže prokliknout na stránku autora. Jen internetoví roboti mají nařízeno takový odkaz nenásledovat (Abych řekl pravdu, tak si myslím, že roboti přes takové odkazy běžně chodí, jen se přetrhá vazba mezi odkazujícím a odkazovaným webem). Web autora, jenž strávil na nějakém projektu mnoho času, se pak neposouvá výše ve výsledcích vyhledávání.

Když to vememe do detailů… Svým způsobem to jsou i zkopírované články, které někdo zobrazí na svých stránkách. Pokud už chce uvést zdroj, tak podle doporučení by to měl být nofollow link, což je vůči původnímu tvůrci článku rozhodně nefér. A aby to bylo zamotanější… Jak se tedy bude lišit PR článek od převzatého článku? Zpětnými dofollow odkazy? Mimochodem podle jiného doporučení Googlu (ale i dalších vyhledávačů) by měly být nakupované odkazy a reklama taktéž nofollow, neboť jsou nepřirozené a leckdy netematické. Odkazování na autora utilitky ale přece není za úplatu, jen to jen podstivé uvedení zdroje. Začíná v tom být už velký bordel, že? :).

Situace je taková, že se v dnešní době všichni bojí odkazovat na cizí stránky, kvůli snižování váhy své stránky. Kvalitní tvůrci widgetů, pluginů, aplikací a dalšího obsahu budou balancovat na hraně úspěchu a penalizace. Přitom nic špatného nedělají, ba naopak. K bezplatné práci je pak nebude nic motivovat a raději zkusí svůj výtvor prodávat.

Můj osobní názor je, že by se Google měl zabývat zlepšováním algoritmů a nenařizovat/nedoporučovat uživatelům jak má jejich web vypadat. Nesmíme zapomínat na to, že Google vznikl a funguje na vzájemném odkazování stránek mezi sebou. Trochu mi to připadá, že si pod sebou začíná podřezávat větev.

  1. 24.08.2013 na 10:19 | #1

    S poslední větoumusím souhlasit. U mne si pan gúgl větev částečně podřezal již v minulosti svým debilním personalizovaným vyhledáváním. Já po něm nechci, aby mi říkal, že ví co myslím že hledám, já bych vyl radši, kdyby mi ve výsledcích vyhledávání poskytoval to, co opravdu hledám…

  2. 03.09.2013 na 12:31 | #2

    Pokud má odkaz pro čtenáře smysl, tak odkazuji a nic víc neřeším.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.