Domů > Prohlížeče > Z IE6 se pomalu stává legenda

Z IE6 se pomalu stává legenda

Internet Explorer 6Je to zhruba rok, kdy Microsoft spustil odpočítávání konce prohlížeče IE6 na web u www.ie6countdown.com. Sám Microsoft se snaží nasazovat do nových verzí Internet Exploreru moderní technologie jako HTML5 a CSS3 a držet tak krok s konkurencí, která ho na poli prohlížečů již několik let drtí. Z dříve nenáviděného prohlížeče se pomalu stává legenda.

Není to tak dlouho, kdy ho používal k brouzdání po internetu doslova každý. Dnes je situace jiná. Z aktuálních dat návštěvnosti StatsCounteru je v Česku jeho tržní podíl 1,27%. Ještě nižní hodnotu zabrazuje Gemius Rankings, který udává 0,88%. Téměř stejnou hodnotu (0,9%) prezentuje společnost Net Applications, která dodává data přímo Microsoftu.

Zastoupení prohlížeče IE6 podle států

V prosinci se dostala Česká republika společně s USA, Portugalskem, Filipínami, Ukrajinou a Mexikem pod 1% hranici používání IE6 a připojily se k dalším zemím, jenž tuto metu pokořily dříve.

Nejméně se Internet Explorer 6 používá v Norsku (0,2%), nejhuře na tom je Čína (25,2%), Jižní Korea (7,2%), Japonsko (5,9%), Vietnam (5,5%) a Indie (5,4%). Jestli mají tato čísla něco společného s asijským zakládáním si na tradici – těžko soudit.

Myslím, že teď můžeme definitivně říct, že je IE6 v Česku mrtvým prohlížečem a nemá cenu pro něj optimalizovat webové stránky (jak to již přes rok většina velkých serverů dělá). Pokud jste ještě tak velcí blázni a používáte děravé a zastaralé aplikace, není vhodnější doba to napravit.

Categories: Prohlížeče Tags: , ,

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.