Domů > SEO a Ranky > Pozor na český Panda Update

Pozor na český Panda Update

Google Pagerank UpdateGoogle na svém blogu 14. srpna informoval, že spouští tzv. Panda Algoritmus na všech jazykových mutacích svého vyhledávače. Zkušenosti webmasterů z USA a UK ale naznačují možné problémy s novým algoritmem u (nejenom) českých webů. Přečtěte si jak se případným problémům vyhnout.

Tak trochu navazuji na článek z předvčerejška SEO není optimalizace, ale hacking vyhledávačů. Webmasteři vymýšlejí stále dokonalejší způsoby, jak zpeněžit svoje MFA (Make For AdSense) weby. Takové weby překypují reklamou, přemírou sémanticky zvýrazněných klíčových slov a hlavním jejich účelem je, aby návštěvník klikl na reklamu a nechal tak zprostředkovaně vydělat webmasterovi.

Google na tento problém šel rafinovaně. Vytvořil dotazník a ptal se náhodně vybrané skupiny lidí, jestli ta a ta webová stránka neobsahuje agresivní reklamu, jestli stránka neobsahuje faktické nebo pravopisné chyby nebo jestli je text psán odborníkem nebo nadšencem, který ví o čem píše. Google přišel na to, že se mu informace z dotazníku kryjí z 84% s daty z aplikace Website Blocker. Teď již stačilo tyto data zpracovat matematicky a přidat do stávajícího algoritmu vyhledávače – tak vznikla Panda.

Hlídány jsou mj. parametry: čas strávený na stránce, míra opuštění stránky, duplikátní obsah, rychlost načítání stránky nebo přemíra SEO optimalizace na stránce – na tento parametr upozorňuji již nějakou dobu. Data jsou brány z Google Analytics, AdSense, Google Toolbaru nebo přímo z JS utilitek používaných ve fulltextovém vyhledávání.

Změny v algoritmu by měly zasáhnout nejvíce slevové weby, srovnávače cen a konec konců i weby s nekvalitním obsahem či zkopírované články z cizích webů. Ohrožené jsou taktéž weby nabízející PR články, které většinou obsahují množství klíčových slov a odkazů a vesměs na různá témata. Možná by se měla bát i média, která interpretují stejný obsah z tiskových kanceláří.

Podle všeho se ale změny dotknou pouze 6-9% hledaných výrazů. Pokud si ale myslíte, že se vás změny algoritmu dotkly neprávem, můžete si postěžovat :).

Detailnější článek na toho téma vyšel na lupě http://www.lupa.cz/clanky/slevove-servery-a-srovnavace-cen-treste-se-google-panda-update-prichazi/. Problematiku sleduje více do hloubky.

  1. 31.08.2011 na 21:13 | #1

    Ten prima černobílý medvídek s kombajnem nás nakonec donutí psát všude originální obsah. Nebo aspoň pozměňovat ten ukradený. Podle všeho na tom bude nakonec nejlépe ten, kdo má víc úhozů za minutu, větší slovní zásobu a neví nic o seo.

    První v serpu budou stránky, které nemají požadované klíčové slovo v title, nadpisech, sémanticky zvýrazněných výrazech a vlastně v textu stránky vůbec. Nebo něco chápu špatně?

  2. 31.08.2011 na 23:38 | #2

    Ja klientum tvrdim, ze se nic nema prehanet. A kolikrat uz pomohlo odmazavani opakujicich se frazi na webu 🙂

  3. 01.09.2011 na 11:35 | #3

    Ach jo, zlatej Seznam:-)

  4. 13.02.2012 na 19:51 | #4

    Ono je to dobře. Konečně ze hry o SEO vypadnou švidlíři, kteří klientům nabízí pochybné praktiky, které klienta přivedou při nejhorším i do sand boxu.

  5. 13.02.2012 na 19:54 | #5

    Mimochodem, Google začne více využívat informace, které získá prostřednictvím svého prohlížeče Google Chrome jako Bounce rate, Browse rate, zkrátka se blížíme stavu, kdy se budou umisťovat pouze weby, které opravdu budou nabízet superfun nebo čtivý obsah. Už žádné texty pro SEO a je úplně jedno, zda budou unikátní, či nikoliv.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.