Domů > SEO a Ranky > SEO není optimalizace, ale hacking vyhledávačů

SEO není optimalizace, ale hacking vyhledávačů

InternetNa konec okurkové sezóny jsem napsal článek na zamyšlení. Všichni vykutálení webmasteři se ženou za cílem vytřískat z reklamy, případně prodeje zboží, co nejvíce peněz. Zakládají MFA weby za cílem zisku a snaží se dostat na co nejvyšší pozice v SERPu a pesvědčit vyhledávač, že jejich stránka je ta nejreleventnější.

Nejčastějšími praktikami je nacpat na webovou stránku co nejvíce klíčových slov, používání skrytého textu, využívání linkfarem, případně rozeběhnutí několika velice podobných webů na několika hostinzích/IP adresách pro silnější vzájemné a tematické prolinkování. Vyhledávače si ale začínají uvědomovat, že stará pravidla hodnocení stránek podle zpětných odkazů už nestačí, a tak přidávají nové faktory a opatření pro lepší vyhodnocení stránky.

Většinou jsou ovšem webmasteři o krok napřed a snaží se všemi možnými způsoby dostat v SERPu nahoru. Nedají se už tyto praktiky nazvat hackingem? Není to o využití nějaké chyby či nedokonalosti ve vyhledávači k osobnímu (finančnímu) prospěchu?

Z hlavy mě napadá jeden starší příklad zneužití vyhledávačů, možná za chvíli přijdu na další… Možná pamatujete pár let zpátky na tzv. Google bomby, kdy útočník odkazoval na oběť nějakou urážlivou frází. Aniž by tato fráze byla obsažena na webu oběti, tak se při jejím vyhledání zobrazily stránky oběti. Mohli jste například tenkrát na dotaz „zločinci a vrazi“ narazit na web KSČM :). Google bomb ale bylo daleko víc.

Oblíbené byly také praktiky patičkových odkazů. Tenkrát stránka s 1000 odkazy byla za vodou. Google pak zapracoval na opatřeních, kdy začal rozeznávat umístění a opakování odkazů na všech stránkách webu. Opakujícím se odkazům pak přiřadil měnší váhu a dnes jsou téměř bezcenné. Neopakujícím se odkazům naopak přiřadil větší hodnotu. Právě proto se nyní pro linkování hojně používají PR články a další placená inzerce ze silných webů.

Podobné to bude i se social rankem, který poslední dobou hýbe ledy. Novým trendem se staly „lajkovací“ tlačítka, i Google přišel se svým G+1. Jenomže vykutálených lidí je spoustu a tak se začínají objevovat placené balíčky „+1 klikařů“ a tak opět budou následovat opatření, které přehodnotí jeho vliv na SERP. Je to boj s větrnými mlýny.

Categories: SEO a Ranky Tags: , ,
  1. 29.08.2011 na 17:38 | #1

    Kdyby Google zrušil ranky, webmasteři by se neměli podle čeho poměřovat a bylo by to 😉

  2. 29.08.2011 na 20:11 | #2

    Njn je to tak. Ale žijeme ve světě, kde to prostě takhle funguje. Vzniklých přirozených odkazů na neznámou stránku bude vždy málo. Je třeba tomu štěstíčku jít naproti. A pokud to tak je (a nějakým způsobem vždy bude), tak to prostě nejde dělat jinak. Název článku je v podstatě velmi výstižný, souhlasím

  3. 30.08.2011 na 00:19 | #3

    Až zvítězí docela temná strana síly, bude SERP pořadí záviset už jen na jediném: kdo víc zaplatí vyhledávači. Algoholici budou rázem zázračně vyléčeni a seoisté budou hledat nové zaměstnání. PR weby, katalogy odkazů, MFA i mikrostránky ztratí svůj význam. Obrovské množství domén bude expirovat. Z výsledků vyhledávání zmizí AdSense a Sklik. Webmasteři uvidí poprvé v životě slunce. Všechno bude transparentní a všichni budou šťastní.
    Dobrou noc 🙂

  4. 30.08.2011 na 13:10 | #4

    web s unikátním dobrým informativnm obsahem bude vždy víc než kdo ví jaké seo..

  5. 05.09.2011 na 17:55 | #5

    SEO není ani optimalizace pro vyhledávače ani hacking vyhledávačů. I když to tak spousta lidí chápe. SEO by mělo být především k tomu, aby byl web upraven tak, aby nekladl překážky v procházení robotům, měl dobrou navigaci a hlavně vytvořené takové stránky, na které přijde uživatel a vykoná akci, kterou od webu očekáváme.

  6. 23.10.2011 na 17:43 | #6

    @Martin Šimko Plně souhlasím, ale většina websterů považuje SEO za hacking vyhledávačů, což mě dost mrzí.

  7. 27.04.2015 na 17:46 | #7

    Síla webu je v kvalitním a užitečném obsahu. Souhlasím s Tomášem.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.