Domů > Tipy a triky > Převodník Sblog.cz na WordPress WXR

Převodník Sblog.cz na WordPress WXR

Seznam logoAčkoliv jsem psal, že převodník z řušeného Sblogu se mi nevyplatí dělat, tak jsem zaznamenal pár požadavků na takovou utilitku. Podařilo se mi ji vytvořit. Převede Seznamem nabízenou zálohu v ZIP archivu na WordPress WXR soubor, který má větší uplatnění a lze ho nahrát do WordPressu nebo na Blogspot.com. Možná s ním pracují i nějaké české blogovací systémy.

Myšlenka byla jednoduchá – zachránit obsah ze Sblog.cz a zachovat tak část českého obsahu na internetu. V hodně případech jde spíše o plkání mladých puberťáků, ale najdou se i výjimky s užitečným obsahem.

Seznam nabídl akorát zálohu ve formě statických HTML souborů v zazipovaném archivu, jiná možnost exportu není. Pokud chcete svá současná data publikovat někde jinde, tak vám poslouží jednoduchá utilitka na adrese http://www.jklir.net/sblog-export/.

Umí vyexportovat kategorie, články a komentáře z vašeho blogu. Záloha je značně ořezaná a chybí v ní například www stránky a e-maily lidí, kteří napsali komentář, nebo popisek blogu. Další informace jako Jméno, Příjmení a email bloggera/bloggerky jsou zase na Sblogu neveřejné. Co si pamatuji, tak v editoru chyběla i možnost zapsat tagy k jednotlivým článkům… Tak i tak jsou ve vygenerovaném souboru všechna důležitá data.

Návod na zprovoznění na WordPressu

1) Stáhněte si zálohu svého sblogu na adrese http://www.sblog.cz/.
2) Zkontrolujte, zda stáhnutý archiv neobsahuje po otevření chyby. Velikost by měla být nad 31 KB.
3) Nahrajte zálohu do převodníku a stáhněte vygenerovaný xml soubror.
4) Otevřete si WordPress administraci a vytvořte zálohu současného WP blogu (pokud není zbrusu nový), kdyby se něco v krocích níže podělalo: Nástroje -> Export -> Kompletní obsah
5) Otevřete si WordPress administraci: Nástroje -> Import -> WordPress a nahrajte vygenerovaný soubor. Můžě se stát, že plugin WordPress Importer nemáte nainstalovaný, nebo že nemáte složku /upload/ s atributy pro zápis. Zkušenější si poradí sám, nezkušený použije hlavu a Google.
6) Vyjede na vás hláška pod jakým uživatelem chcete příspěvky publikovat. Vyberete „admin“ – respektive váš současný účet na WordPressu.
7) Koukneme se na výslednou práci :-).

Varování: Zálohujte, zálohujte, zálohujte. Ve vygenerovaném souboru můžou být chyby (ačkoliv jsem na ně nenarazil) a můžete nenávratně přijít o svá data. Proto se zříkám jakékoliv odpovědnosti za vzniklé školy, vše na vlastní nebezpečí.

Limitace: Uploadovaný soubor může mít maximální velikost 8 MB. V případě většího souboru rád překonvertuju na desktopu s větším výpočetním výkonem.

  1. 17.12.2011 na 13:19 | #1

    Velmi zajímavé! Díky! Dávám sem odkaz ještě na svůj sblog, kde je proklik na můj nový blogspot, aby bylo vidět, jak jsem to ručně vyřešil já. Ale ruční kopírování bylo opravdu zdlouhavé a ještě to tam budu nějakou dobu upravovat.

  2. Harri
    23.12.2011 na 23:32 | #2

    Ahoj, tak jsem to zkoušela, ale pořád mi to píše, že tam vkládám blbej soubor… co se má přesně do toho převodníku vložit?

  3. 24.12.2011 na 08:30 | #3

    Vse mas popsane krok po kroku v navodu. Sam jsem zkousel vytvorit zalohu blogu love67 a povedlo se mi na 1. pokus. Kdyztak muzu soubor poslat.

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.